marți, iunie 18, 2024

Ultima ora

Sport

România va impune o taxă pe profiturile excepționale ale băncilor

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat la Digi24 că în pachetul de măsuri fiscale discutat în coaliție a fost introdusă și o taxă pentru veniturile excepționale ale băncilor. De asemenea, va fi și o taxă pe cifra de afaceri a multinaționalelor care raportează profituri mici.

”Există această discuție, este văzută ca și un impozit minim pe profit, cu toate că s-ar putea să ne lovim de critici, pentru că cei care sunt în zona de pierdere fiscală… dar taxa de cifra de afaceri are rolul de a stabili un impozit pe profit minimal„, a spus Marcel Boloș la Digi24.

”Cheltuielile cu transferurile de capital în România sunt peste 20 de miliarde de lei, iar în ceea ce privește activitatea bancară, după modelul pe care deja îl avem în Italia, unde au o taxă specială de 40%, sau Ungaria și celelalte state membre care au impus taxe, și noi ar urma să mergem pe această linie a impunerii acestor profituri excepționale. Este în pachet acest lucru și are în vedere aceste modele ale statelor membre UE. Anunțul va fi făcut la momentul potrivit”, a mai spus ministrul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministrul a fost întrebat la Jurnalul de seară și despre voucherele de vacanță și tichetele de masă peste un anumit venit.

”Acestea sunt în pachetul de reducere de cheltuieli, dar aici gândirea în ceea ce privește aceste reduceri de cheltuieli a fost ca personalul de execuție să fie protejat. S-a și stabilit un ordin de mărime pentru venitul peste care nu se mai primește voucherul de vacanță.”

De asemenea, Boloș a spus că TVA pentru panouri fotovoltaice va fi majorat de la 5 la 9%, în timp ce cota TVA pentru HoReCa rămâne la același nivel, de 9%. Totodată, cluburile, sălile de sport și festivalurile vor înregistra o creștere a TVA-ului, de la 5 la 19%.

Politica