Râmnicu Vâlcea: stații GPL fără autorizație de securitate la incendii printre case, blocuri sau chiar lângă centre comerciale

Pana Adrian

49 de stații de comercializare a carburanților în care se distribuie și gaz petrol lichefiat se află pe raza județului, șase dintre acestea neavând autorizație de funcționare din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență “General Magheru” Vâlcea, iar una nu se încadrează la autorizare. În evidența instituției mai sunt alte șapte skiduri, stații care comercializează exclusiv GPL, dintre care una este neautorizată și una nu se încadrează la autorizare. Dar, există și skiduri care încă nu sunt luate în evidență. Conducerea ISU precizează că, potrivit legii, are doar rol de control în domeniul stațiilor de comercializare a carburanților. Instituția poate aplica amenzi de până la 50.000 de lei și dispune măsuri de intrare în legalitate (ceea ce a făcut și în 2022, și în 2023), dar nu poate dispune închiderea lor, în caz de neconformare. Anomalia normativului specific – HG 915/2016 – constă în faptul că ISU poate dispune doar închiderea obiectivelor din domeniu turismului, comerțului și culturii în caz de nerespectare a normelor de securitate la incendii.

În Vâlcea, din 49 de benzinării care vând și gaz petrol lichefiat (GPL) pe lângă benzină și motorină, șase nu au primit autorizație de securitate la incendiu. Alte două neautorizate sunt dintre cele care funcționează independent (SKID-uri, adică stații care vând doar GPL). “În perioada 2022-2023, ISU a dispus la nivel național ca absolut toate stațiile de distribuire a carburanților să fie controlate, ordin pe care l-am executat. Pe timpul acestor controale nu ne-am rezumat la benzinării, ci au fost controlate și stațiile GPL, denumite tehnic skiduri. Le avem în atenție și, în perioada următoare vor fi controlate din nou. Mai sunt o serie de skiduri care vor fi controlate în perioada următoare, chiar de zilele acestea. Pe timpul controalelor, noi trebuie să verificăm dacă s-au respectat toate măsurile care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendii. În cazul în care nu respectă, se poate retrage autorizația de securitate la incendiu. Cele șase stații de carburanți care nu au autorizație de funcționare, nu au solicitat extinderea acesteia și pentru punctele de distribuire a GPL-ului. Din punctul nostru de vedere, stațiile care nu îndeplinesc complet normele de securitate la incendiu ar trebui să obțină un nou certificat de urbanism. Există situații în care unora le-a expirat certificatul de urbanism, dar și situații în care nu au depus documentații în vederea intrării în legalitate”, a explicat colonelul Dan Pascaru, șeful ISU Vâlcea.

Certificatul de urbanism îl emite doar primăria localității respective, respectiv Consiliul Județean, prin arhitectul șef, în localitățile în care nu există serviciu de urbanism în organigramele administrațiilor publice. Rol de control și anulare a autorizațiilor, inclusiv ale celor de construcție în cazul imobilelor care se ridică prea aproape de stații de carburanți deja existente, îl are și instituția Prefectului.

*Exemplu ilustrativ: Râmnicu Vâlcea, Stația Rompetrol, strada Matei Basarab nr. 33, captură foto sursa Google Street View

Distribuie acest articol