Consilierii locali din Craiova s-au certat pentru 500.000 de euro: „Frumusețea în acest oraș costă”

Anghel Catalin

Primăria Craiova are nevoie de mai mulți bani pentru organizarea Revelionului 2023 – 2024. Totodată, serviciul de imagine a solicitat sume suplimentare pentru ca orașul să fie promovat, din nou, pe un site de turism. Sumele necesare au fost încadrate în rectificarea bugetară dezbătută joi, în cadrul ședinței Consiliului Local.

Reclame

Prin nota de fundamentare din decembrie 2022 privind cheltuielile, Serviciul Imagine a solicitat 610.000 de lei pentru decontarea evenimentului Revelion 2022 – 2023. În urma prospectării pieţei, Serviciul a constatat că anul acesta este necesară o sumă de aproximativ 700.000 de lei. Pentru completarea sumei necesare Revelion 2023 – 2024 şi pentru promovarea Municipiului Craiova prin European Best Destinations, solicită suplimentarea cu 300.000 de lei“, se arată în solicitarea făcută.

Cezar Drăgoescu, președintele USR Dolj, a ținut să-și declare nemulțumirea față de investițiile pe care autoritățile locale le fac, mai ales în ceea ce privește promovarea orașului pe respectivul site de turism. Consilierul local a subliniat și faptul că sumele pe care RAADPFL le cere în plus sunt destul de mari.

Iar dați 400.000 de euro la RAADPFL. Și 100.000 de euro dați la serviciul imagine. Deci, iar, 500.000 de euro care se duc din banii craiovenilor pe panseluțe, floricele și ca să plătiți iar site-ul ăla, ca să zică, din nou, că orașul cel mai frumos din Galaxie este Craiova. Puteau să vă facă niște IT-iști un site, cu 5.000 de euro și vă declarau cel mai frumos oraș intergalactic. Nu faceți absolut nimic. Nu investiți nimic în Craiova. Doar bâlciuri, târguri și panseluțe”, a spus Cezar Drăgoescu.

Replica a venit din partea lui Dan Spânu – consilier local PSD. Acesta consideră că Bănia este foarte frumoasă și că merită să fie văzută de cât mai mulți oameni. Totodată, consilierul a ținut să-i explice lui Cezar Drăgoescu faptul că florile nu pot crește în parcuri, peste noapte, și fără bani.

De fiecare dată am spus: cum ar arăta acest oraș dacă nu am avea parcurile îngrijite, nu am avea flori plantate. Este un lucru extraordinar. Târgurile pe care le facem sunt extraordinare. Așa putem să ieșim în spațiul public, să vină turiștii să viziteze orașul. Acest demers al executivului a arătat că dă rezultate. Era un ministru care spunea că drepturile sunt un lux. Și frumusețea în acest oraș al Craiovei costă. Nu poți să lași să crească flori de la sine”, a spus Dan Spânu.

Legat de acest subiect a dorit să își spună părerea și consilierul local Radu Marinescu. El consideră că site-ul pe care Primăria își promovează târgurile este suficient de bun pentru a atrage turiști în oraș.

Da, e bine să facem investiții și reparații. Le facem. Dar, asta nu înseamnă că, dacă facem niște alocări bugetare și pentru spațiile verzi, pentru imagine, pentru promovare, nu înseamnă că le excludem pe celelalte. Nu trebuie să mergem în această idee, că dacă facem astfel de alocări le înlăturăm pe celelalte. Este foarte bine ca orașul să arate bine. Legat de promovare, nu este vorba despre un site oarecare. Este un site cu trafic deosebit și ceea ce el stabilește în urma voturilor exprimate corespunde cu realitatea din orașul nostru”, a replicat Radu Marinescu.

Răspunsul final și, totodată, cel mai dur, a venit din partea viceprimarului Aurelia Filip, care nu l-a menajat pe Cezar Drăgoescu. Consilierul local USR au fost acuzat că „vorbește ca o moară stricată” și că nu este tocmai interesat să înțeleagă cum funcționează administrația locală din Craiova.

L-am exasperat pe colegul meu, Cezar, în trei ani de mandat. Vreau să îi spun că și el m-a exasperat cu faptul că nu înțelege nimic din administrație. L-am chemat de multe ori să învețe alături de noi, cei care avem o vechime în administrație, și să nu mai pice în penibil. RAADPFL deține gestiune directă pe foarte multe activități din Craiova. Când aloci bani la RAADPFL, nu aloci bani pentru panseluțe. Este o lozincă lansată de USR. Eu cred că nu mai ține. RAADPFL, cel puțin pentru cetățeni repet, deține întreținerea tuturor cimitirelor din Craiova, întreținerea tuturor semafoarelor, marcajul rutier și a întregii zone verzi. Se ocupă de întreținerea locurilor de joacă. Acestea costă foarte mult bani. Se ocupă de reparațiile străzilor. Pe străzile neprinse în programul de asfaltare, deja RAADPFL a intrat la pregătirea străzilor pentru iarnă. Să vorbești așa ca o moară stricată că dai bani la RAADPFL pentru panseluțe este jignitor, după 3 ani de mandat. Cât despre investiții. Mergeți la Nicușor Dan să vedeți ce, din anul acesta, și-a propus să facă și ce investiții a făcut, în condițiile în care documentațiile și licitațiile țin atât de mult. Nu a început nimeni. Licitațiile pentru investiții mari se pornesc într-un an”, a fost răspunsul dar de Aurelia Filip.

645.000 de bulbi de flori, așteptați la Craiova

RAADPFL a scos la licitație un contract de 866.850 lei pentru achiziția a 645.000 de bulbi de flori care să înflorească la primăvară, după cum notează stiricraiova.ro.

Secția Zone Verzi a unității are în vedere amenajarea peisagistică a zonelor verzi, prin plantarea de material dendrofloricol, dorindu-se structurarea unui sistem verde la nivel municipal”, s-a menționat în anunțul postat de RAADPFL în sistemul de licitații publice.

Unitatea subordonată primăriei vrea să cumpere 500.000 de lalele de mai multe tipuri. Al doilea soi de flori pe care le caută RAADPFL sunt narcisele. Totodată, pe listă sunt și 75.000 de bulbi de zambile.

Pentru câștigarea contractului de achiziție publică va conta cel mai mult prețul ofertei (40%). Se mai puncteaza garanția pentru bulbi (între 6 – 8 luni de la livrare) 20% din punctaj, termenul de livrare (între 5 – 7 zile de la data emiterii comenzii ferme) – 10%, ambalajele produselor (cutie produse) – 20% și procesul de livrare (servicii de descărcare asigurate) – 10,00%, după cum se arată în caietul de sarcini.

Termenul limita de depunere a ofertelor este 15 septembrie 2023.

Reclame
author avatar
Anghel Catalin
Distribuie acest articol