Parcare supraetajată în curtea Liceului Energetic din Craiova

Anghel Catalin

Primăria Craiova e gata să investească nu mai puțin de 49.491.923 de lei pentru o parcare supraetajată, care ar urma să fie construită în curtea Liceului Energetic din Bănie. Astfel, joi, pe masa consilierilor locali va sta documentația Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico economici pentru obiectivul de investiții „Amenajare parcare supraetajată P+3 în municipiul Craiova – zona Liceul Energetic”.

Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 49.491.923,94 lei, din care 43.114.596,74 lei ar urma să fie investiți pentru construcții și montaj (C+M). Durata de realizare a investiţiei se vrea a fi de 18 luni. 5 luni pentru proiectare şi 13 luni pentru execuţie.

Poziționarea în incinta Liceului Energetic face ca intrarea în parcare să se facă printr-un culoar auto de aproximativ 65-70 metri lungime, care face legătura între strada Amaradia și parcarea supraetajată și, respectiv, printr-un alt culoar de acces auto, pentru ieșire, care asigură legătura între parcarea mult nivel și accesul rutier de la nivelul solului, printre blocurile D18 și D19 din strada Făgăraș.

Terenul pe care urmează a se amenaja parcarea supraetajată este situat în incinta curții Liceului Energetic, suprafața cedată municipalității pentru realizarea obiectivului de investiții fiind cea din zona de nord a incintei, până la limita actualului teren de fotbal, iar pe latura de est până la clădirea destinată practicii tehnologice a elevilor. Urcarea și respectiv coborârea autovehiculelor se vor face pe câte un melc auto, dispuse unul pe culoarul de intrare și celălalt pe culoarul de ieșire din parcare. Accesul rutier dinspre str. Amaradia se va face pe un coridor de cca 65m-70 m lungime și 6m lățime care face legătura între stradă și amplasamentul parcării supraetajate. Coridorul de acces va cuprinde un acces rutier la nivelul unei benzi auto, de cca. 4m lățime, delimitat prin borduri și un spațiu tehnic adiacent culoarului rutier destinat amplasării unor stâlpi de iluminat, camere de supraveghere, dar și a unui trotuar pietonal de legătură între parcare și pietonalul străzii Amaradia. La capătul culoarului rutier se află melcul de urcare către nivelurile superioare ale parcării. Acest culoar de acces este destinat doar pentru intrarea în parcare, cu accesare din str. Amaradia. Suprafața disponibilă pe care se poate realiza construcția este de cca. 3.500 m2”, se specifică în raportul de aprobare.

Conform datelor puse la dispoziție consilierilor locali, amplasamentul parcării, respectiv amprenta la sol a obiectivului propriu-zis nu este una dreptunghiulară, care să permită obținerea unui număr mare de locuri de parcare, ci este de o formă aproape trapezoidală, astfel încât proiectantul va trebui să găsească cea mai bună soluție pentru maximizarea numărului de locuri de parcare, bineînțeles cu menținerea spațiilor tehnice, de siguranță, lifturi necesare, etc, menționate de normativele în vigoare.

Ieșirea din parcare se va face utilizând melcul de coborâre și un mic culoar de acces, similar cu caracteristicile celui de intrare, care face legătura între parcare și accesul auto printre blocurile D18 și D19, către str. Făgăraș. Sub aspect juridic, atât spațiul pe care se va realiza construcția propriu-zisă a parcării, cât și culoarele de acces auto dinspre strada Amaradia și respectiv către strada Făgăraș, aparțin domeniului public al municipiului Craiova.

În ultimii ani, Municipiul Craiova s-a dezvoltat foarte mult, facilitând construirea multor zone rezidențiale. Acest lucru duce la un număr insuficient de locuri de parcare, care automat creează aglomerație în trafic, parcarea efectuându-se pe zona carosabilă, punând în pericol de accidente conducătorii auto a căror vizibilitate scade, și a pietonilor care nu pot circula pe trotuare. Prin urmare, identificarea unei soluții care să crească numărul de locuri de parcare în această zonă și o politică de parcări adecvată vor duce la decongestionarea circulației rutiere. Prin punerea la dispoziția conducătorilor auto a unor locuri de parcare suplimentare față de cele existente la nivelul străzii, se va reglementa situația traficului staționar, referitor la întreaga zonă, inclusiv asigurarea unor locuri de parcare rezidențială pentru locatarii din blocurile de locuințe învecinate”, se mai menționează în raport.

Distribuie acest articol