Vineri, 21 iulie, președintele Consiliului Județean Vâlcea Constantin Rădulescu s-a văzut nevoit să retragă de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea construirii, cu fonduri din PNRR, a unei Școli verzi, dedicată copiilor cu nevoi speciale, în vârstă de până la 16 ani inclusiv, care pot învăța o meserie, la Mihăești. Cauza a constituit-o o adresă primită de instituție luni, 17 iulie, de la Ministerul Educației, prin care se precizează că este nevoie de dovada proprietății asupra terenului pe care urmează a se edifica proiectul. În urmă cu două săptămâni, Consiliul Local Mihăești aprobase transmiterea cu titlu gratuit a dreptului de superficie pe 99 de ani (deci nu de proprietate deplină) pentru 10.000 mp din islazul de la Negreni.
“Oameni buni, lucrurile sunt simple. Una este să modernizezi o școală și iei două milioane două sute de mii de euro și alta este să o construiești de la zero și iei opt milioane două sute de mii de euro. De-asta am insistat să avem terenul (de la Mihăești – n.r.) (…) Proiectul este spectaculos. Este cu observator astronomic… Nu are cazare, nu facem camere pentru cazare. Copiii cu dizabilități vor învăța acolo o meserie. Sunt ateliere, camere senzoriale, adică este ceva ultramodern pentru copii cu autism, pentru copii cu alte probleme speciale și faptul că-i ajutăm să se integreze în societate pe cei care pot să învețe o meserie, pe cei care au nevoie de tratament să fie tratați, eu cred că este un lucru foarte bun”, a explicat șeful CJ Vâlcea.
Ședință extraordinară pentru noul amplasament. Termenul limită de depunere e 31 iulie
“Prin adresa înregistrată sub numărul 13.320 din 17 iulie, Ministerul Educației ne-a informat că, pentru accesarea Componentei 2 – Constucții noi – din cadrul Apelului de proiecte privind construirea unei rețele naționale pilot de Școli verzi, cofinanțate din PNRR, este obligatoriu ca solicitantul să demonstreze dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să se construiască (…) În acest context, vă propun (…) scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aprobarea construirii unei Școli verzi pentru învățământul special din județul Vâlcea, pentru care se propune aprobarea contractului de superficie pentru terenul de pe raza UAT Mihăești, din punctul Negreni, în vederea realizării investiției, pentru îndeplinirea cerințelor cerute de finanțator (Ministerul Educației – n.r.). Fac o pauză. Când suntem serioși cei care ne ocupăm de PNRR? Când mă pui să depun proiectul și zici, hai, dom`le, că nu e nevoie de act de proprietate, e nevoie doar de superficie? Sau, acum, când în timpul jocului schimbi regulile, băi, băieți, nu vă mai trebuie superficie, trebuie să fiți proprietari? În fine. Prin urmare, pentru a îndeplini cerințele, vom proceda la identificarea unei noi locații. În acest moment, se află în analiză terenul din curtea Centrului Andreea (aproximativ 3.400 mp – n.r), iar după definitivarea tuturor procedurilor, vom solicita aprobarea proiectului într-o ședință extraordinară, având în vedere că termenul limită (pentru depunerea documentației – n.r.) este 31 iulie 2023. (…) atunci am venit cu această soluție, să mergem la Centrul Andreea. Evident că vom face toate formalitățile, pentru că oamenii, specialiștii de la consiliul județean, știu foarte bine ce au de făcut. Prin urmare, trebuie să ne adaptăm și pe 31 o să facem extraordinară. Cred că, până la urmă, și Dumnezeu a vrut așa, să meargă la Centrul Andreea, pentru că și acolo avem proiect de modernizare (pe ordinea de zi a aceleiași ședințe, aprobat unanim – nr.)”, a declarat Constantin Rădulescu în debutul ședinței ordinare a CJ Vâlcea.
Joi, 6 iulie, CL Mihăești, în ședință de îndată, a aprobat transmiterea cu titlu gratuit, pe 99 de ani, a dreptului de superficie asupra unei suprafețe de aproximativ 10.000 mp către CJ Vâlcea, pentru “Construirea unei școli verzi pentru învățământul profesional special din județul Vâlcea”, prin PNRR, Componenta C15. Adică pentru construirea unei școli destinate copiilor cu dizabilități, “în vârstă de până la 14 ani”, după cum era menționat în documentația atașată proiectului de HCL.
* Superficia este doar dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia, deasupra ori în subsolul acelui teren, asupra căruia superficiarul (proprietarul construcției) dobândește un drept de folosință.