Joi, 13 iulie, în jurul orei 18.30, din senin, a început să cadă din cer cu boabe dese, multe de dimensiuni mai mari decât cele ale oului de găină, în special în Depresiunea Horezu, dar ulterior și spre Râmnicu Vâlcea. În doar câteva minute, au fost avariate acoperișuri, panouri fotovoltaice, mașini, pomi fructiferi, sere și alte culturi de legume ș.a. Oamenii au fost nemulțumiți de faptul că ambele aleerte succesive, cod portocaliu și, ulterior, cod roșu, au fost emise cu mare întârziere de autorități, în anumite locuri din județ și la 50 de minute după ce s-au produs fenomenele extreme. Deși a continuat să plouă toată noaptea, cu vijelii și trăznete puternice, angajații ISU nu au avut prea mult de lucru, în mod paradoxal.
“Timp de, să zic, un minut, a dat abundent doar cu piatră, cu bolovani ca niște proiectile, fără ploaie, parcă și fără vânt. Abia apoi a început să plouă și să fie vijelie. Mie și vecinilor ne-au distrus grădinile de zarzavaturi, pomii sunt praf, viile la fel, dar și vreo 20 de panouri fotovoltaice, în total. Vecinilor și două mașini”, ne-a declarat un locuitor din orașul Horezu.

“Au căzut mai mulți copaci pe carosabil în localitățile: Tomșani, sat Negreni, Sinești și Orlești. S-a acționat cu ajutorul motofierastraielor, pentru degajarea copacilor si eliberarea cailor de acces. La alte probleme nu am fost solicitați”, au comunicat reprezentanții ISU Vâlcea.
După o avertizare de caniculă, autoritățile au emis de urgență avertizări de vreme rea, Cod Portocaliu de fenomene meteo periculoase, respectiv COD ROȘU (la ora 1 noaptea) de fenomene meteo periculoase. Vizate au fost localitățile: Bălcești, Berbești, Fârtățești, Alunu, Cernișoara, Slătioara, Roșiile, Valea Mare, Mateești, Zătreni, Tetoiu, Stroești, Grădiștea, Copăceni, Glăvile, Sutești, Livezi, Sinești, Lădești, Ghioroiu, Lăpușata, Măciuca, Roești, Pesceana, Crețeni, Mădulari, Gușoeni, Stănești, Lăcusteni, Amărăști. Fenomenele înregistrate: grindină de dimensiuni mari, vijelie puternică, cu rafale de peste 90 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale care vor acumula peste 25 l/mp. Vineri, 14 iulie, Instituția Prefectului județului Vâlcea a stabilit un plan rapid de constatare și evaluare a pagubelor.