sâmbătă, iulie 13, 2024

Ultima ora

Sport

Ligia Deca: 10 mii de profesori au renunțat la grevă

Reprezentanții părinților, ai elevilor și sindicatele din învățământ au discutat marți cu ministrul Educației despre calendarul examenelor naționale. Ligia Deca a declarat că, de la momentul adoptării ordonanței privind majorările salariale ale profesorilor până acum, 15 mii de persoane din sistemul educațional au renunțat la grevă, dintre care zece mii sunt profesori, precizând că în peste o mie de unități școlare nicio persoană nu face grevă.

„Putem anunţa că, în acest moment, de la momentul adoptării ordonanţei şi până astăzi, avem circa 15.000 de persoane care lucrează în învăţământ care au renunţat la grevă, dintre care peste 10.000 sunt cadre didactice. În acest moment, avem peste 1.000 de unităţi de învăţământ în care nicio persoană nu face grevă”, a afirmat Deca, potrivit digi24.ro

Ministrul a mai precizat că se va mai discuta cu sindicatele în cursul zilei de miercuri, în contextul negocierii contractului colectiv de muncă pe sectorul educaţiei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vom relua aceste discuţii cu federaţiile sindicale mâine şi, în contextul altor măsuri pe care Guvernul le va lua, mă refer aici la negocierile pe legea salarizării, vom putea să vedem o reîntoarcere în sala de clasă a cadrelor didactice”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Deca a precizat că sunt judeţe unde procentul celor aflaţi în grevă este foarte mic, dar şi judeţe unde 80% dintre salariaţi protestează în continuare.

„De exemplu, avem judeţe care au în jur de 25% participare din total personal – mă refer aici la Prahova şi avem şi judeţe în care încă participarea este destul de mare, de exemplu Hunedoara, unde este undeva la 80%”, a mai declarat ministrul.

Deca a precizat că apreciază că trendul este descrescător.

„Ceea ce ne bucură este trendul descendent, este clar că încet, încet, cadrele didactice revin în clase, personalul revine în şcoli şi asta ne permite, aşa cum am discutat încă de ieri cu inspectorii şcolari, ca la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ să se poată organiza un program de recuperare, în aşa fel încât, până la finele cursurilor şi până la finele anului şcolar, să putem avea atât o recuperare din punct de vedere educaţional cât şi oamenii să poată recupera zilele pe care nu le vor avea plătite în salariul pe luna mai, ca urmare a acţiunilor de protest”, a mai spus Deca.

Întrebată câte cadre didactice mai sunt în grevă, ministrul Educaţiei a arătat că, la data de 6 iunie, centralizarea de dimineaţă, până în ora 10.00, arăta că ”avem un procent total personal participant la grevă de 52,8%, 52,9% iar procentul de cadre didactice din aceştia, participante, 59,4%”.

„Situaţia faţă de 31 mai, procent total personal participant de grevă pe 31 mai era de 58%, iar procendul de cadre didactice participante la grevă 64%, înainte de ziua de 1 iunie când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă”, a mai spus ministrul.

Ligia Deca a mai anunţat că numărul de şcoli care în integralitate au renunţat la grevă este de 170, între 31 mai şi 6 iunie. Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat vinerea trecută că, dacă în această săptămână profesorii nu se întorc la clase, examenele de Bacalaureat și Evaluarea Națională vor fi reprogramate.

„Am prelungit perioada de încheiere a mediilor până pe 9 iunie la fel și perioada de înscriere la Bacalaureat. Evaluarea Națională începe pe 19 iunie, Bacalaureatul pe 12 iunie. Este foarte important, pentru a putea rămâne în acest calendar, ca profesorii să se întoarcă în clase (…). Dacă acest lucru nu se va întâmpla, va trebui să ne gândim la prelungiri pentru închiderea situațiilor școlare și reprogramări ale examenelor”, a declarat Ligia Deca.

Foto: Facebook/Ministerul Educației – România

Politica