vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cineva minte de îngheață apele. La APAVIL, milioane de euro destinate cofinanțării proiectelor europene chiar s-au evaporat

Dorind să domolească, măcar, acuzele tot mai vehemente care vizează societatea, Ion Florescu, directorul APAVIL Râmnicu Vâlcea, operatorul județean pentru alimentare cu apă și canalizare, a reușit să le inflameze mai rău. Luni, 5 iunie, el a încercat să nege categoric, în presa locală, că societatea pe care o conduce a ajuns în pericol să rateze implementarea unui amplu proiect cu finanțare europeană (prin POIM). Încercând să-l completeze în spațiul public, principalul său susținător, primarul Mircia Gutău, l-a încurcat și el binișor (vezi poziția sa publică de azi aici). În context, eliminând din discuție orice abordare politică sau politicianistă, Consiliul Județean Vâlcea are prea puțină putere decizională pentru a putea fi acuzat că e principal responsabil de această situație, cel puțin de când e director Ion Florescu (ultimul din dreapta, în fotografie).

Din capul locului trebuie subliniat că APAVIL este o societate cu capital public integral, la care UAT Râmnicu Vâlcea deține 66% din acțiuni, iar Județul Vâlcea, prin Consiliul Județean, restul. Acesta este contextul în care aproape întreaga conducere a societății este numită de PER, partidul primarului municipiului reședință de județ. Derularea celor două mari proiecte vitale pentru zeci de localități din județ este în responsabilitatea directă a APAVIL și nu a ADI Apa Vâlcea.

Consumatori tot mai împovărați cu majorări succesive de tarife… fix pentru cofinanțări

“(…) Nu există nicio astfel de directivă, de reglementare că APAVIL ar fi trebuit să mărească prețul la apă, pentru a asigura confinanțarea la proiecte europene. Prețul la apă este stabilit de mai multe instituții, are o anumită rigurozitate, nu îl facem noi, ca societate, după bunul plac (…)”, le-a declarat Ion Florescu colegilor de la Râmnicu Vâlcea Week.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Îl contrazic însă, negru pe alb, documentele emise și semnate cu propria mână, existente încă pe site-ul APAVIL. Societatea a operat aproape anual majorări de tarife, cele mai recente fiind în iulie 2022 (cu acord tardiv al ADI Apa, în august același an, vezi a doua captură foto) și februarie 2023. Tarife care, după mărimea lor, mențin Vâlcea în top 10 național cu cele mai scumpe servicii de profil. “Practicarea prețului/tarifului face parte din  Strategia tarifară  a operatorului, cerință esențială și condiție obligatorie din Contractul de finanțare nr. 1758/02.11.2022, încheiat între Ministerul Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare și APAVIL S.A. pentru «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Valcea»”, se arăta în anunțul semnat de directorul Ion Florescu și postat de societate pe site-ul propriu, în urmă cu doar câteva luni, pe 1 februarie a.c.

Bani cu nemiluita pentru salarii nesimțite și promovări incompatibile. Încă nu am intrat în achiziții

Cu alte cuvinte, societatea chiar a colectat de la toți consumatorii (captivi!), persoane fizice și juridice, banii necesari asigurării cofinanțării proiectului european. Bani care chiar… s-au evaporat. Pe lângă acești bani, societății i-au fost și rambursați de către Guvern milioane de lei (doar anul acesta) din TVA-ul cheltuit pentru proiecte anterioare. Alți bani evaporați. Cum? Păi, hai să vedem doar câteva exemple, doar de angajări și avansări. Paula Vețeleanu, fosta soție a administratorului public al Râmnicului, Eusebiu Vețeleanu, a fost promovată șefă de serviciu. Are, acum, un salariu de 8.848 lei, la care se adaugă 2.051 lei, indemnizațiile de CA și AGA. Actuala soție a aceluiași decident local, Tania Egorova Vețeleanu, a fost angajată acum câteva luni, având acum un salariu de 9.402 lei. Dincolo de incompatibilitate (sau, poate, chiar cras conflict de interese, Eusebiu Vețeleanu fiind și reprezentantul municipalității în AGA), întrebați-ne să vă întrebăm pe ce extraordinare competențe se achită astfel de salarii extravagante!

Directorul Ion Florescu ne “liniștește”: se vor contracta împrumuturi bancare. Pretext pentru alte majorări de tarife?

Bref. APAVIL trebuie să asigure o cofinanțare de aproximativ 15 milioane de euro, conform surselor noastre de la Ministerul Integrării și Proiectelor Europene (MIPE) și reprezentanța CE în România. Bani pe care, deși trebuia să-i pună de-o parte, pentru că i-a colectat deja de la beneficiari, acum nu îi are. Mai mult, directorul Ion Florescu afirmă senin că societatea va lua împrtumuturi bancare. “(…) APAVIL, Consiliul Județean Vâlcea și Primăria Râmnicului au făcut eforturi în acest sens și am luat legătura cu două bănci, două bănci care ne-au trimis deja oferta pentru a lua acest împrumut. Situație care va fi rapid rezolvată (…)”, l-ea mai declarat colegilor de la Râmnicu Vâlcea Week Ion Florescu. Cam îngheață apele, nu credeți?

*Explicație pentru fotografia din deschidere: semnarea contractului de finanțare la MIPE, 7 noiembrie 2022

Politica