joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Salvamontiștii au folosit echipamente de salvare unicat în România, pe Defileul Jiului

Salvamontiștii gorjeni au participat joi, 25 mai, la un exercițiu desfășurat pe râul Jiu în zona Parcului Național „Defileul Jiului”, la care au fost folosit echipamente de salvare unicat în România.

„În cadrul programului de pregătire profesionala continua, salvatorii montani din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj au desfășurat în Defileul Jiului un exercițiu de salvare acvatică în ape repezi. Profitând de nivelul ridicat al apei salvamontiștii au testat diverse metode de intervenție pentru traversare a apelor învolburate, de recuperare a persoanelor de pe malul opus sau de pe stânci din mijlocul torentului, cu sau fără barcă de salvare. În cadrul exercițiului au fost folosite echipamente de ultima generație, unele unice în România, precum barca de salvare și intervenție în ape rapide, drona subacvatică, lansatorul de coardă și placa de torente“, au transmis reprezentanții Salvamont Gorj.

Drona subacvatică funcționează pe un fir, are un braț de care să se agațe atunci când găsește ceva sub apă, precum și un sonar. Un alt echipament unic este aruncătorul de coardă la distanță.

Policlinica Buna Vestire Craiova

18 salvatori au participat la exercițiul desfășurat în Parcul Național „Defileul Jiului”. Salvamontiștii gorjeni, pe lângă specializarea de baza ca salvatori montani, sunt specializați și în salvări speologice, acvatice, subacvatice, cercetare cu drone și cu câini de salvare.

„Programul de pregătire va continua și săptămânile viitoare, tot pe profil acvatic, dar axat pe exerciții de căutare cu scafandri, cercetare cu drona subacvatica prevăzută cu sonar și braț de recuperare, precum și deplasare subacvatică cu unul dintre cele mai performante scubajeturi din lume, dispozitiv care va intra în dotarea salvatorilor din aceasta săptămână“, a spus Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Politica