vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Surse: Guvernul a propus bonusuri pentru profesorii debutanți

Liderii sindicatelor din Educație poartă negocieri, de la ora 14.00, cu reprezentanții guvernului, legate de majorările salariale cerute de profesori.

Potrivit surselor Digi24, o primă ofertă a Executivului a fost acordarea de bonusuri în valoare de 1.000 de lei de două ori pe an pentru profesorii debutanți.

Sindicaliștii nu au fost mulțumiți de această propunere. Una dintre cererile lor a fost ca salariile debutanților să fie cel puţin egale cu salariul mediu brut pe economie, iar salariile celorlalte categorii să crească în mod progresiv și să fie indexate anual în funcție de rata inflației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, Guvernul s-a angajat să finalizeze legea salarizării personalului nedidactic care să cuprindă un buget suplimentar de 500 de milioane de lei, ceea ce ar însemna o majorare a salariilor cu 7-8%. Nici această propunere nu i-a mulțumit pe sindicaliști, spun sursele Digi24.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă le-a transmis sindicaliștilor care sunt la guven pentru a negocia criza din Educație că nu pot lăsa copiii „suspendați” în prag de examene și i-a asigurat că împreună cu ceilalți miniștri va găsi soluții pentru problemele lor.

„Nu putem să lăsăm copiii, astăzi, în prag de examen, și înainte de finalul anului de învățământ suspendați pentru că nu avem soluții pentru problemele pe care dumneavoastră le ridicați. Pe bază de dialog, pe bază de asumări concrete eu cred că vom identifica soluțiile pentru tot ceea ce dumneavoastră ați ridicat”, le-a transmis premierul sindicaliștilor din Educație.

„Am responsabilitatea a tot ceea ce înseamnă rezolvarea probemelor. Nu există un numitor comun pe care să îl putem să îl folosim altul decât cel al dialogului, al cunoașterii realității și al asumării responsabilității fiecăruia dintre noi. În calitate de prim-ministru și întreg Guvernul, întreaga Coaliție, iată-ne, suntem aici cu doamna ministru a Educației, cu domnii miniștri de la Muncă și Finanțe, cu toții nu am făcut nimic altceva decât să căutăm soluții și sunt convins că vom găsi soluții împreună pentru că înțelegem nevoia de a face în așa fel încât țara noastră, cetățenii României să aibă încredere într-un sistem de educație pe care îl considerăm ca făcând parte din primele două priorități ale programului de guvernare. Este o chestiune pe care am asumat-o cu toții public”, a spus premierul.

„Am înțeles de la dumneavoastră, este aici doamna ministru, suntem aici cu toții, că sunt probleme care trebuie rezolvate pe verticala sistemului de educație în ceea ce privește o serie de aspecte care de-a lungul timpului au dus la aceste distorsionări și iată-ne puși astăzi în fața unei solicitări care practic a dus la o decizie absolut nedorită de nimeni. Este absolut greu de explicat copiilor care în preajma examenelor, oricum au emoțiile acestea ale examenelor, venim acum și întărim această emoție pe o situație care să degenereze într-o grevă generală. În dialogul pe care l-am avut ați înțeles problemele care sunt la nivel național. Nu putem să nu facem în așa fel încât să nu ducem la bun sfârșit ceea ce ne angajăm că putem fiecare dintre noi”, a spus Nicolae Ciucă.

Liderii de sindicate au susținut, chiar înaintea negocierilor care vor începe la ora 14.00, că, indiferent de promisiunile guvernanților, greva din Educație va fi declanșată.

Politica