Datoria statului a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei

Datoria statului, aflată într-o creştere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%, relevă datele analizate de Profit.ro.

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde lei (50,1% din PIB), faţă de 695 miliarde lei (49,2% din PIB), în ianuarie, şi 667,3 miliarde lei (47,2% din PIB), în decembrie.

Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluţia PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ministerul Finanţelor a împrumutat în primele luni ale anului mult, scopul fiind de a-şi acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale pieţelor financiare, conform Profit.ro, citat de News.ro.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că depăşirea pragului de 50% în ceea ce priveşte îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB, urmând ca programul să cuprindă, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Autorităţile au transmis, la momentul la care s-a depăşit prima dată pragul de 50%, că nu agreează măsuri restrictive, cum ar fi îngheţarea salariilor, şi preferă o ieşire din această situaţie prin investiţii şi creştere economică. În plus, pentru a se declanşa prevederea din lege, nivelul datoriei de peste 50% ar trebui să fie şi transmis către Eurostat ca nivel oficial al datoriei, acţiune pentru care autorităţile au o perioade de timp suficient de lungă ca avansul PIB nominal să ducă din nou gradul de îndatorare sub 50% din PIB.

„Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, la sfârşitul lunii februarie 2023. Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare PIB-ul realizat în anul 2022 comunicat de către INS. Odată cu publicarea de către INS a PIB-ului pentru trimestrul I 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB urmează sa fie revizuit şi se va republica”, a precizat Ministerul Finanţelor.

Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.

Populare

Recomandări

Proiect: Dreptul de a conduce vehicule le va fi interzis până la 10 ani şoferilor sub influenţa drogurilor sau alcoolului

Un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului...

12 mașini, distruse de un tânăr

Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore Un tânăr...

Nici 2%, procentul turiștilor străini din totalul celor care aleg să viziteze Oltenia!

Turismul rămâne cel mai dezvoltat domeniu economic în județul...

FCU Craiova e gata să spargă defensiva de oțel a lui Dorinel

Paul Răducan e noul antrenor al celor de la...