Vâlcea, pe lista anchetatorilor DIICOT în frauda cu banii destinați refugiaților ucraineni

Pana Adrian

Procurorii DIICOT investighează mai multe cazuri în care au fost fraudate consistentele sume alocate de Guvern, cu girul Comisiei Europene, cazării refugiaților din Ucraina. Surse din cadrul MAI susțin că persoane și entități juridice din alte patru unități administrativ-teritoriale, în plus față de cele vizate prin descinderile de vineri, 31 martie a.c., s-au adăugat complexului dosar ca suspecte. Printre acestea, s-ar regăsi și județul Vâlcea.

Reclame

Peste 200 de percheziții au fost efectuate vineri, 31 martie, la mai multe adrese din județele Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș și Bihor. Suspiciunile anchetatorilor sunt că prejudiciul generat s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro. Adresele vizate aparțin ale unor funcționari publici și persoane despre care există suspiciuni că ar fi pus la cale o fraudă cu banii destinați ucrainenilor care au fugit din calea războiului. Aceștia au obținut pe nedrept sume uriașe de bani din fonduri destinate cazării acestor refugiați, contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați. Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20 (50 de lei per zi, de persoană, cazarea, iar 20 de lei hrana).

De altfel, autoritățile au decis recent să schimbe regulile de acordare a ajutoarelor pentru refugiații ucraineni, MAI propunând un proiect de ordonanță ce va modifica OUG 15/2022. Amânat în ședința de Guvern de la începutul săptămânii trecute, proiectul a obținut între timp și avizul Consiliului Legislativ și, foarte probabil, va intra în analiza Executivului pentru aprobare mâine, miercuri, 5 aprilie, urmând a fi publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, 8 aprilie, moment în care va și intra în vigoare.

Conform noilor reglementări propuse, se renunță la programul 50/20, iar “familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.

Noile reguli nu se vor aplica și refugiaților cazați în tabere temporare de cazare şi asistenţă umanitară, sau în alte locaţii stabilite de comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Pe același subiect, citiți și:
Guvernul a topit banii de la UE. Adio speculă organizată cu cazarea refugiaților ucraineni? – Stiri regionale Oltenia – Jurnalul Olteniei

Reclame
author avatar
Pana Adrian
Distribuie acest articol