vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Serie A, surpriza din Europa

Dacă în urmă cu două decenii campionatul italian de fotbal era considerat cel mai puternic din lume, la ora actuală acesta a devenit sora săracă a celor mai importante 5 competiții interne europene (campionatele din Anglia, Spania, Germania, Franța și Italia). Odată plină de jucători de superclasă, Serie A cu greu mai atrage câte un superstar mondial. Ultimul, Cristiano Ronaldo.

Exodul în masă al jucătorilor de valoare a scăzut atât calitatea competiției interne cât și rezultatele echipelor italiene în competițiile europene. Nici sectorul juvenil nu a mai produs talente ca altădată, motiv pentru care și naționala masculină a ratat calificarea la ultimele două ediții ale Cupei Mondiale. Situația e atât de gravă încât selecționerul Roberto Mancini s-a văzut nevoit să îl convoace la națională tocmai pe Andrea Compagno, de la FCSB, din lipsă de atacanți de valoare.

Au mai fost mici momente când echipele italiene „au mai scos capul” în Europa: Juventus a pierdut 2 finale de Champions League – în 2015 cu Barcelona și în 2017 cu Real Madrid, Inter a pierdut o finală de Europa League – în 2020 cu Sevilla și AS Roma a câștigat Conference League în sezonul trecut. Însă alte echipe italiene cu greu au ajuns în primăvara europeană sau în fazele superioare ale competițiilor europene.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ciudatul sezon al echipelor din Serie A în Europa

Cu bugete de transferuri mici, spre 0, echipele italiene au reușit anul acesta să se autodepășească. Dintre cele 7 echipe italiene înscrise în competițiile europene, doar Lazio a ratat calificarea săptămâna aceasta.
Cu cele 6 echipe calificate mai departe, Italia este cea mai bine reprezentată națiune în competițiile europene.

foto: facebook/ Italian Football TV – IFTV

Astfel, în Champions League, s-au calificat în sferturi fosta, actuala și viitoarea campioană ale Italiei – respectiv Inter, Milan și Napoli. Putem să cădem de acord că, deși mai sunt 12 etape de disputat, doar o catastrofă o mai poate opri pe Napoli din drumul de a se încununa campioană după 33 de ani, ținând cont că are un avans de 18 puncte iar urmăritoarele se „împiedică” mai ceva ca niște bebeluși.

În Europa League, tot în sferturi, Juventus și AS Roma continuă să țină steagul sus pentru Italia, în timp ce în a treia competiție europeană ca valoare, Conference League, Fiorentina încearcă să egaleze performanța Romei de anul trecut și să câștige trofeul.

Duelurile italo-portugheze, noi episoade

„Telenovela” întâlnirilor dintre echipele italiene și portugheze continuă în acest sezon. Primul duel a fost, în toamnă, între Juventus și Benfica. Portughezii au câștigat grupa H, în fața lui PSG, trimițând-o pe Juventus în Europa League după ce au învins-o tur-retur: 4-3 la Lisabona și 2-1 la Torino.

Al doilea duel a fost între Inter și Porto, în optimile Champions League. Inter a trecut mai departe. A fost 1-0 la Milano și 0-0 la Porto, unde s-a lăsat cu scandal după ce fanilor Interului li s-a interzis accesul pe stadion, deși se prezentaseră cu bilete valide.

În al treilea duel Inter o va întâlni pe Benfica. Portughezii sunt lideri în Primeira Liga, cu 8 puncte în fața lui Porto.

Juventus va întâlni și ea, ca și Inter, o a doua echipă portugheză în acest sezon. În al patrulea duel italo-portughez, torinezii se întorc la Lisabona, dar de această dată se vor duela cu cealaltă echipă a orașului, Sporting.

Rezultatele tragerilor la sorți de astăzi

Champions League – Sferturi de finală
Real Madrid – Chelsea
Benfica – Inter
Manchester City – Bayern
AC Milan – Napoli

Semifinale
AC Milan/Napoli – Benfica/Inter
Real Madrid/Chelsea – Manchester City/Bayern

Europa League – Sferturi de finală
Manchester United – Sevilla
Juventus – Sporting Lisabona
Bayer Leverkusen – Union Saint-Gilloise
Feyenoord Rotterdam – AS Roma

Semifinale
Juventus/Sporting Lisabona – Manchester United/Sevilla
Feyenoord Rotterdam/AS Roma – Bayer Leverkusen/Union Saint-Gilloise

Conference League – Sferturi de finală
Lech Poznan – Fiorentina
Gent – West Ham
Anderlecht – AZ Alkmaar
FC Basel – OGC Nice

Semifinale
Lech Poznan/Fiorentina – FC Basel/OGC Nice
Gent/West Ham – Anderlecht/AZ Alkmaar

Cum arată viitorul?

Pe termen foarte scurt, bine. Toate echipele italiene din Champions League sunt pe aceeași jumătate de tablou astfel că o echipă va ajunge sigur în semifinale și sunt șanse de 50% ca Italia să aibă reprezentantă în finală.

În Europa League, Juventus este printre favorite, la fel ca Fiorentina în Conference League.

De asemenea prezența masivă în primăvara europeană aduce puncte pentru coeficientul de țară. Și bani, dar nu suficienți cât să acopere găurile din bugetele cluburilor italiene.

Pe termen mediu și lung, e complicat de făcut un pronostic.

În condițiile în care sectorul juvenil a cam rămas în urmă, școala de antrenori de la Coverciano își continuă totuși tradiția de a scoate antrenori valoroși pe piață.

Patru din cele opt echipe din Champions League sunt conduse de antrenori italieni: Carlo Ancelotti la Real Madrid, Luciano Spaletti la Napoli, Simone Inzaghi la Inter și Stefano Pioli la Milan. Acestora li se alătură Massimiliano Allegri la Juventus și Vincenzo Italiano la Fiorentina.

Dacă valoarea antrenorilor va fi suficientă pentru a face performanță rămâne de văzut. Fotbalul s-a transformat mai mult într-o afacere, iar în lipsa banilor viitorul îndepărtat nu arată deloc bine. Poate acest sezon va face ca potențialii investitori să-și mute privirea și spre Serie A, astfel încât reușitele din acest sezon să nu fie o excepție, ci regula, cum era odată.

foto cover: uefa.com

Politica