Olt. Ce bani se cheltuie pentru întreținerea unui bătrân într-un cămin de stat

Deși costurile lunare generate de întreținerea unui bătrân într-un azil se situează între 3.600 și 7.000 lei, contribuția care revine persoanei asistate sau susținătorilor legali ai acesteia este diferită. Suma s-a majorat de curând.

Potrivit adevărul.ro, persoanele vârstnice care aleg să fie îngrijite într-un cămin de stat au obligația, în cazul în care au venituri, să suporte o contribuție lunară, valoarea contribuției aprobându-se anual. Dacă nivelul veniturilor înregistrate nu le permite, plata contribuției cade în sarcina susținătorilor legali.

În județul Olt funcționează două cămine pentru îngrijirea persoanelor vârstnice – în municipiul Slatina, respectiv în localitatea Fălcoiu – cu o capacitate cumulată de 100 locuri, acestea aflându-se în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Olt.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În această lună a fost aprobată de către consilierii județeni din Olt, valoarea contribuției lunare de întreținere datorată de persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii (sau de susținătorii legali), sumele crescând pentru acest an cu aproximativ 270 lei față de sumele aprobate anul trecut.

„Contribuția lunară de întreţinere pentru anul 2023 se stabileşte în funcţie de cheltuielile de întreţinere, pentru hrană şi gospodărire, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, materiale igienico-sanitare, pe anul 2022, calculate de către Serviciul contabilitate-salarizare din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, raportate la numarul de beneficiari din caminele pentru persoane varstnice din subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, rezultand o contributie lunara de întreținere, stabilită individualizat în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice”, se menționează în documentația supusă aprobării aleșilor județeni.

În funcție de gradul de dependență, contribuția va avea, în 2023, următoarele valori: gradul I – 1.544 lei; gradul II – 1.531 lei; gradul III – 1.509 lei.

Valoarea pe care trebuie să o susțină lunar persoana asistată sau susținătorii legali ai acesteia a crescut, astfel, cu aproximativ 270 lei față de anul trecut, valorile stabilite de către CJ Olt în urmă cu un an, pentru anul 2022, fiind următoarele: 1.268 lei pentru gradul I de dependență, 1.256 lei pentru gradul II de dependență, respectiv 1.245 lei pentru gradul III de dependență.

Populare

Recomandări

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.04 – 09.04.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Și-a ținut mama mumificată acasă, pe canapea, timp de 15 ani

Un bărbat în vârstă de 76 de ani a...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 03.04 – 09.04.2023

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...