marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Spitalele de copii din România, pline din cauza virozelor. Medic: ”Facem triaj ca pe front”

Numărul cazurilor de viroze respiratorii a crescut alarmant în ultima perioadă, iar pacienții așteaptă ore în șir la camerele de gardă din toată țara pentru a putea fi consultați. În același timp, a crescut și numărul copiilor care necesită internare din cauza complicațiilor, atrag atenția medicii.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute în săptămâna 21-27 noiembrie noiembrie a fost de peste 97.000, o creștere de aproape 3 ori față de aceeași perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat în jur de 36.000, potrivit datelor publicate, joi, de Institutul Național de Sănătate Publică.

Totodată, în săptămâna 21-27 noiembrie 2022 au fost raportate 641 de cazuri de gripă (boală determinată de virusul gripal, cu manifestări mai severe decât în cazul virozei cauzate de adenovirusuri, de exemplu – n.r.), spre deosebire de aceeaşi săptămână din 2021, când au fost înregistrate doar 9 cazuri. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cei mai mulți pacienți care ajung la spital cu viroze sunt copii, iar medicii atrag atenția că dacă nu sunt tratați la timp, pot suferi complicații.

Dacă înainte veneau la fiecare 24 de ore câte 100, acum vin și peste 200, așa cum este la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului.

”Nu mai sunt locuri. Asta nu înseamnă că nu vom consulta și interna un pacient grav. Mutăm. Facem triaj ca pe front. Despre ATI vorbesc. Numai vineri au fost intubați 3. Toate ventilatoarele sunt ocupate, cele 6 sunt ocupate”, a spus, pentru Digi24, Mihai Craiu, medic pediatru.

10% dintre copiii care ajung în camera de gardă au insuficiență respiratorie, spun medicii, adică au nevoie de oxigen pentru a respira.

”În momentul ăsta, toți cei pe care îi avem ventilați mecanic au 2-3 luni. E plin sus. Nu mai avem unde să îi punem. Am făcut locuri că am externat spunându-le părinților „știți, nu e chiar atât de grav..” Unii au acceptat. În principiu, ar putea să se repete scenariul Covid, când nu erau locuri în București și duceam la Râmnicu Vâlcea sau nu știu pe unde. Problema e să nu vină toți dintr-o dată pentru că va fi depășit sistemul de transport, nu pot fi duși cu taxi. 90 km nu poți să ții respirația”, a mai spus medicul.

Și la Institutul de boli infecțioase Matei Balș, medicii abia mai găsesc un loc în saloane.

”Evoluția spre agravare e mai des întâlnită față de acum trei ani. Este plin, de multe ori trebuie să așteptăm până se fac externările de prânz ca să urce ceilalți”, a spus Cristina Neaga, medic infecționist.

Medicii le recomandă celor care fac gripă să se izoleze, să se odihnească şi să bea multe lichide. Pentru pacienţii care sunt în categoria de risc statul acordă vaccinul antigripal gratuit prin medicul de familie.

Specialiștii vorbesc despre o „triplă epidemie” – de COVID, bronșiolită și gripă – în țări precum Franța și Germania, în timp ce în Marea Britanie produce îngrijorări streptococul A, care a ucis șapte copii.

Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au emis o alertă comună privind gripa și virusul respirator sincițial, care se suprapun acum peste amenințarea COVID.

Autoritățile fac apel la populație să se vaccineze atât împotriva SARS-Cov-2, cât și împotriva gripei, pentru a se proteja de infecții, scrie libertatea.ro

În 23 de țări din UE care au raportat date privind infecția respiratorie acută severă (SARI), pacienții spitalizați au fost diagnosticați în principal cu virusuri de tip B (85%), copiii cu vârsta de patru ani și mai mici fiind cel mai des afectați.

Politica