vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Guvernul introduce „taxa pe soare”. Ce prevede ordonanța și cine este vizat

Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care impune o nouă taxă în plină criză energetică, ”taxa pe soare„.

Taxa pe soare vizează cetățenii și firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent și îl consumă în propria gospodărie sau firmă. Conform noii Ordonanțe, cetățenii și firmele vor fi obligați de stat să monteze contoare speciale, diferite de contoarele legate la rețelele naționale de energie, doar pentru a putea fi taxați pentru energia produsă de ei, consumată tot de ei.

USR acuză Guvernul că, printr-o ordonanţă adoptată la ultima şedinţă de guvern, impune taxe pentru cei aproximativ 30.000 de consumatori casnici şi firme care au instalate panouri fotovoltaice şi produc energie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„România este un stat european care doreşte să treacă pe energie verde cât mai mult posibil. Primim şi o grămadă de bani europeni pentru asta, pe care PSD şi PNL nu sunt în stare să îi investească. Acum, inventează o nouă taxă, pentru a opri românii să devină prosumatori. De ce? Pentru că monopolul şi piaţa captivă a companiilor energetice de stat trebuie protejate. Chiar cu preţul sacrificării producţiei de energie în plină criză energetică. Guvernul de securişti socialişti atinge noi culmi ale proastei guvernări”, a spus Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

Prin intermediul unui comunicat oficial, USR solicită stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanțe de urgență „care pune în pericol toate țintele de investiții în energie regenerabilă”, notează g4media.ro

„Așa după cum se vede și din text, posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată, în orizontul de timp al finalului anului 2026 și ea presupune îndeplinirea mai multor condiții. Mai mult, la nivelul Comisiei Europene și a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive”, a arătat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Iar PSD profită de moment pentru a-l ataca, din nou, pe ministrul Energiei Virgil Popescu: „De ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor, deși în textul directivei există sintagma „Statele membre pot să taxeze…”? De ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare?”, a spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Investiţiile în panouri fotovoltaice au crescut de cinci ori în ultimul an, iar 200 de milioane de euro au fost investiți de persoane private şi de firme în ultimul an.

Politica