Petrecere cu „șpriț și lăutari” în Trenul Regal, de 1 Decembrie. Casa Regală: „Este o blasfemie”

De 1 Decembrie, Trenul Regal, un simbol istoric, va găzdui o petrecere cu „șpriț și lăutari” pentru care 80 de persoane au plătit în total 40.000 de euro.

Un bilet a costat 500 de euro și în pachet a intrat o călătorie cu trenul București – Sinaia și retur, o degustare de vinuri, mâncare și muzică lăutărească. Toate cele 80 de bilete pentru acest eveniment au fost deja vândute.

Potrivit paginii de promovare a evenimentului, „De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu trenul regal, pe ruta București-Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară”.

Pe afiş apar inclusiv regele Ferdinand şi regina Maria.

Decizia de a face petrecere cu lăutari în Trenul Regal a deranjat Casa Regală.

”Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948.

Este, din punctul meu de vedere, o blasfemie să se facă astfel de acţiuni în Trenul Regal şi nu consider că poate fi închiriată istoria României. Cu siguranţă, dezaprob total ceea ce se întâmplă acum, pentru că Trenul Regal l-a condus pe regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, şi acum, după cinci ani, vedem că se întâmplă astfel de evenimente”, a reacționat directorul Administrației Proprietăților Regale, Ion Tucă, potrivit libertatea.ro

Deputatul PNL Iași, Alexandru Muraru, care este și consilierul premierului pe probleme de xenofobie și antisemitism, a transmis, printr-un mesaj publicat sâmbătă, pe Facebook, că „petrecerile lăutărești de 1 Decembrie” care vor avea loc în Trenul Regal „sunt intolerabile și trebuie stopate”.

Muraru a mai spus că a aflat „cu multă îngrijorare” informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu „muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat. Acesta îi cere public lui Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, să oprească „ofensa adusă memoriei acestui simbol național al istoriei”.

„Atingerea adusă valorilor istorice prin închirierea Trenului Regal de către o companie care intenționează să organizeze în vagoanele regale petreceri lăutărești pentru 1 Decembrie este intolerabilă și trebuie stopată imediat. Am primit cu multă îngrijorare informația potrivit căreia trenul regal care l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum, la Curtea de Argeş, urmează să găzduiască, cu girul Societății Feroviare de Turism SA, o petrecere cu “muzică lăutărească și brânzeturi fine”, pentru un eveniment privat. Casa Regală și opinia publică dezaprobă vehement acest tip de manifestare în trenul în care patru generații ale Familiei Regale au trăit momente istorice.

Din acest motiv, îi solicit public ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, să intervină urgent și să oprească iminenta ofensă adusă memoriei acestui simbol național al istoriei noastre. Organizarea de petreceri cu taraf și muzică lăutărească în Trenul Regal este inacceptabilă într-o societate românească care manifestă un deosebit respect pentru valorile promovate de Familia Regală. Garanțiile date de către organizatorii petrecerii lăutărești, tocmai în anul centenarului încoronării a celui care a comandat trenul, Rege Ferdinand I, nu au nicio valoare, având obligația morală să renunțe la acest demers și apoi să ceară scuze publice pentru tentativa de închiriere a istoriei pentru petreceri lăutărești. Ministrul Transporurilor trebuie să înțeleagă faptul că lipsa de reacție într-o asemenea situație înseamnă lipsa de respect pentru Casa Regală și opinia publică generală, lăsând să genereze un precedent periculos pentru simbolistica istorică și identitatea regală”, a scris Alexandru Muraru, sâmbătă, pe Facebook.

Trenul Regal, folosit acum de către Familia Regală, a intrat în folosință în 1928 și a fost gândit ca un mijloc de transport pentru regele Ferdinand și regina Maria.

Regele Mihai (1921-2017) a călătorit cu Trenul Regal în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Același mijloc de transport l-a dus în exil, în ianuarie 1948, după abdicarea forțată din 30 decembrie 1947.

În perioada comunistă, adică între 1948 și 1989, Trenul Regal a transportat liderii politici români, europeni și americani.

Foto: Facebook

Populare

Recomandări

Vâlcea. Turiști blocați la Cozia. Un copil de 1 an și jumătate între aceștia

Un grup de 4 persoane, printre care un copil...

45 de ani de închisoare, după ce a încercat să recreeze crimele odiosului Jeffrey Dahmer

Criminalii în serie și atrocitățile lor produc nu doar...

Făina de greieri, acum și în România

Un magazin online din Baia Mare a pus la...

Craiova. Trei frați, acuzați de proxenetism cu minore

Trei frați cunoscuți în lumea interlopă din Craiova au...