luni, mai 27, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Dolj. Primarii, instruiți despre importanța hărților de hazard

Specialiștii din grupul de lucru al Administrației Bazinale de Apă Jiu care au reactualizat Hărțile de Hazard și Risc la Inundații s-au întâlnit, astăzi, cu edilii celor 44 de UAT-urilor direct vizate pentru a le explica, în detaliu, ce înseamnă acestea și ce rol joacă în desfășurarea activității unei comunități.

Întâlnirea de lucru a fost prezidată de către Prefectul Județului Dolj, Dan Diaconu și directorul Administrației Bazinale de Apă Jiu Răzvan Șerban și s-a dovedit productivă, primarii aflând date concrete despre aceste hărți: despre riscul la inundații, despre cum se pot folosi de acestea pentru a preveni și întâmpina posibilele inundații locale.

“ Apărarea împotriva inundațiilor este o activitate de interes național pentru toți cetățenii, motiv pentru care am dorit să ne reunim cu toții, astăzi, aici, pentru a da posibilitatea reprezentanților A.B.A Jiu să ne transmită importanța acestor Hărți, cum ne putem folosi de acestea pentru prevenirea unor dezastre provocate de viitoare inundații, dar și unde le putem găsi. Nu ezitați să aflați acum tot ceea ce este legat și important de acestea”, prefectul județului Dolj, Dan Diaconu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Hărțile de Hazard și de Risc la inundații sunt un factor pentru protecția oamenilor, agenților economici, gospodăriilor din localități.

„Acestea sunt un ajutor pentru crearea acelor măsuri mult așteptate, adecvate pentru a reduce major riscul la inundații. Protecția împotriva inundațiilor este în interesul tuturor, iar elaborarea hărților de hazard și de risc la inundații nu este numai în responsabilitatea Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor si a Apelor Române, ci și a tuturor celor afectați. Aceste hărți aparțin instituțiilor țării, instituții care pot oferi informații și expertiză și care au interes și un rol de jucat în acest proces”, director A.B.A Jiu, Răzvan Șerban.

Nu în ultimil rând, specialiștii Administrației Bazinale de Apă Jiu au subliniat reprezentanților UAT-urilor prezenți că, harta de risc la inundaţii este documentaţia care indică pentru zonele inundabile, în diverse scenarii, pagubele materiale şi umane potentiale, lucru ce reprezintă un vector important al rolului acestui proiect.

Prefectul Dan Diaconu a fost cel care a solicitat specialiștilor Administrației Bazinale de Apă Jiu la finalul întâlnirii, să separe aceste hărți pe localități, astfel încât, acestea să fie disponibile și în momentul în care nu esti conectat la internet, “primarii să le poată lista oricând și lipi pe perete, să le poată folosi în orice moment”.

Hărțile de hazard și de risc la inundații au fost realizate în cadrul proiectului „Întărirea capacității autorității publice centrale în domeniul apelor în scopul implementării etapelor a 2-a și a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundații – RO-FLOODS ” RO-Floods” derulat de Ministerul Mediului – România împreună cu Administrația Națională Apele Române și cu sprijinul World Bank Romania.

spot_img
spot_img
spot_img

Politica