vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noi beneficii pentru magistrați. Ratele la apartamente ar urma să fie plătite de stat

Senatul a votat o propunere legislativă a PNL care prevede că banii de la stat, oferiți procurorilor și judecătorilor pentru plata chiriei, pot fi folosiți şi pentru achitarea ratelor pentru cumpărarea unei locuințe.

Senatul a votat propunerea legislativă cu 77 voturi pentru, 35 împotrivă şi două abţineri. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

„Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie, care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe, beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului respectiv, pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului”, prevede proiectul propus încă din luna aprilie pentru dezbatere în Parlament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Proiectul mai prevede că se acordă compensaţia lunară pentru o singură locuinţă cumpărată pe timpul carierei de magistrat, scrie libertatea.ro

„Independența justiției” și „loializarea magistraților” au fost argumentele invocate de cei 22 de semnatari, dintre care 21 de parlamentari de la PNL și unul de la UDMR.

„Este important ca magistratul să se gândească la activitățile pe care le are ca magistrat când judecă cazurile și să nu aibă probleme cu chiria sau cu rata. Reprezintă un proces bun și pentru piața economică imobiliară a României”, a spus Cristian Țâgârlaș, senator PNL, conform Digi24.

„Nu are impact bugetar și doar se pot folosi acei bani care oricum le sunt cuveniți pentru detașări și în alt scop, pentru a achita ratele”, a completat Mihaela Moagher, senatoare PSD.

Sumele de bani pot ajunge până la 600 de euro în București, iar contestatarii proiectului spun că magistrații au deja pensii și salarii cu mult peste media celor mai mulți români. Salariul unui judecător de rang înalt poate ajunge până la 26.000 de lei brut lunar, iar un grefier primește până la 10.000 de lei brut în fiecare lună. Totodată, procurorii și judecătorii au și pensii speciale.



Politica