vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Adina, craioveanca de la Microsoft, despre curajul de a-ți urma visul

“Eram nefericită, nu mă simțeam împlinită cu jobul meu. Într-o dimineață m-am trezit și mi-am dat demisia. Am tras cât am putut de mult. De la început le-am spus că o să ajung departe…”

Viața omului poate fi uneori determinată de alegerile pe care le face la momentul potrivit. Craioveanca Adina Teodora Gaciu, în vârstă de 36 de ani, este exemplul viu că niciodată nu este prea târziu să-ți îndeplinești visul sau să fii fericit. A riscat și a câștigat. Adina lucrează, în prezent, la Microsoft, cea mai mare companie producătoare de software din lume. Și asta, după un job de 6 ani, într-un cu totul alt domeniu.

Pe Adina am întâlnit-o prima dată la NASA SpaceAppsChallenge Hackathon 2019 unde mi-a fost mentor într-o competiție care a durat 24 de ore și a avut drept scop rezolvarea unei probleme globale cu ajutorul programării. Pe atunci, Adina lucra numai de 3 ani în IT, însă părea că făcea lucrul acesta de la grădiniță. Peste câțiva ani aveam să-i aflu povestea de viață și toate greutățile prin care a trecut.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Pentru craioveancă totul a început, fără să știe, la Școala „Mircea Eliade”, acolo unde a avut primele tangențe cu informatica.  „Am făcut o școală destul de bună și cred că este în continuare, Școala „Mircea Eliade”. Am avut pe vremea respectivă o doamnă director care s-a implicat foarte mult și insista foarte mult să privim către viitor, către partea de informatică și limbi străine. Tot timpul aveam ore suplimentare de matematică, iar prin anii `97 noi făceam deja informatică, Visual Basic și Fox Pro, nimic exagerat dar pentru vremea respectivă nu știu câte școli generale aveau calculatoare și ore de informatică. Sau ore de dicție la limba engleză cu studenți din UK care își lua câte un an liber ca să vină în România să predea. Evident, am urmat un liceu de informatică, numai că la sfârșit m-am hotărât să dau la Finanțe Bănci, în Craiova. Am ales asta pentru că atunci nu prea te încurajau ca fată să te duci la informatică. În general, majoritatea era pe concepția aia că dacă nu te joci foarte mult jocuri pe calculator nu prea ai nicio tangență pe partea asta de programare, deși inițial am fost destul de bunicică. Nu am fost genul care să mă duc la olimpiade, dar învățam destul de bine și chiar singură îmi făcusem un joculeț când eram prin liceu”, povestește Adina pentru Jurnalul Olteniei.

Mama ei nu a fost de acord să se înscrie la un liceu de informatică

Ca orice părinte, mama Adinei voia ce este mai bine pentru fiica ei, însă uneori, într-o lume aflată în permanentă schimbare, nu ai de unde să știi acest lucru. Ei bine, tânăra nu s-a lăsat influențată și a mers pe drumul ei.

Mama n-a fost de acord să mă înscriu la un liceu de informatică. Cu tata m-am dus și m-am înscris. Mie nu mi-a plăcut niciodată să tocesc. Eu eram genul mai boem, mai visător, dar îmi plăcea să fac și ceva practic. Dacă îmi imaginam o rochiță pentru păpușă, mă duceam și o croiam dintr-un cearceaf. Îmi venea mult mai simplu să învârt o șurubelniță sau să-mi strâmtez blugii decât să învăț comentariile. Deci eu n-am învățat niciun comentariu, îmi plăcea să le compun eu”, povestește cu nostalgie tânăra.

Când a început totul?

Adina lucra de peste 6 ani într-un domeniu care n-o mulțumea atunci când și-a dat seama că vrea altceva de la viață, însă pentru asta trebuia să muncească mult și să sacrifice și mai mult. Curajoasă și ambițioasă de fel, Adina a navigat exact în mijlocul furtunii de unde avea să iasă învingătoare.

Am lucrat 6 ani jumătate într-o instituție bancară, iar într-o dimineață m-am trezit și mi-am dat demisia. Eram de ceva timp supărată și nefericită, nu mă simțeam împlinită cu jobul meu. Îmi plăcuse dintotdeauna partea asta să interacționez cu oamenii, să-i ajut și toate procesele respective, numai că era ceva simplu și nu mai aveam nicio provocare, nu mă vedeam ajungând undeva. Am decis într-o dimineață să închei cariera mea. Părinții au fost mai îngrijorați, îmi spuneau că acolo aveam ceva sigur, era de viitor. După ce am încheiat treaba aceasta cu banca am avut mai multe joburi, de exemplu distribuiam detergenți, am fost reprezentant medical. A urmat o perioadă de tranziție în care încercam diferite joburi care să fie conexe pe domeniul meu. Unde îmi ziceau oamenii că nu pot să mă descurc, eu acolo mă duceam. La vremea respectivă toată lumea zicea că dacă vrei să fii reprezentant medical trebuie să fii doctor ca să înțelegi compoziția și tot ce înseamnă un medicament. Le-am arătat că se poate învăța. Toate s-au întâmplat până în 2018 pentru că ajungeam la un anumit nivel și ajungeam să mă plictisesc. Îmi dădeam seama că nu mai am unde să ajung și nu-mi mai plăcea. Îmi ziceam, ok o să ajung director și asta cu ce mă încălzește. Nu făceam nimic care să mă bucure”, explică Adina.

Și pentru că după orice furtună apare negreșit și curcubeul, acest lucru s-a întâmplat și pentru Adina. O reclamă pe internet avea să-i dea un nou sens vieții. Fiind deschisă la oportunități și având un spirit liber, craioveanca a încercat. Și a reușit.

Am văzut un anunț pe Facebook la Școala Informală, iar între timp aplicasem și la un site, Udacity, și aveau niște burse oferite de diferite companii să studiez pe partea asta de development. La momentul respectiv am prins și bursa de la Udacity și am început partea de web development. La nici o săptămână după am fost acceptată și la Școala Informală. Și le-am făcut pe toate. Eu de la început le-am spus că o să mă angajez și o să ajung departe. Când am început cursurile mi-a fost destul de greu pentru că trecuse foarte mult timp de când terminasem eu școala, aproximativ 10 ani. Aveam și un job de zi cu zi pentru că trebuia să mă întrețin la momentul respectiv, să-mi plătesc și anumite cursuri. Așadar, ziua munceam la job și noaptea învățam. Am tras cât am putut de mult. Am avut zile în care cedam efectiv fizic, dar și psihic pentru că nu-mi dădeam seama de ce nu-mi ies lucrurile. A doua zi încercam și îmi ieșeau și era cel mai frumos sentiment de pe fața pământului”, povestește tânăra.

„Dacă vrei îți găsești două ore pentru a învăța ceva care îți place și te pasionează”

Adina este de părere că fiecare trebuie să-și depășească barierele, indiferent dacă are sau nu copii, rate la bancă sau îi este pur si simplu frică.

Am fost mereu foarte ambițioasă și atunci când încep un lucru eu trebuie să-l termin și să fie cât mai aproape de perfecțiune. Multora le e foarte greu să se apuce de ceva pentru că au foarte multe bariere psihice. Își spun că am un copil, am foarte multe rate, însă îți găsești timp dacă vrei. Dacă vrei îți găsești două ore pentru a învăța ceva care îți place și te pasionează. Eu când am început cursurile pe partea asta de web development pentru mine a fost o revelație, am simțit că acolo îmi este locul. Eu nu am știut că un software development nu înseamnă doar partea asta de a face aplicații pentru desktop sau de a face chestii pe care nu le vezi pe o bucată de server. Sunt convinsă că foarte mulți oameni nu știu toate lucrurile astea și că există foarte multe posibilități.  După ce am terminat cursurile a început perioada în care am început să caut. Din nou, mi-am dat demisia și am fost pe la mai multe interviuri. Am avut și interviuri proaste. Neavând o facultate în domeniu unii mă bagau în seamă, alții nu. Nu m-a interesat de ce zic ei. Eu mi-am continuat drumul”, spune craioveanca.

După nopți întregi de muncă, pe strada Adinei chiar a răsărit soarele. Aceasta a întâlnit oameni talentați care au ajutat-o să se dezvolte și de la care a învățat multe lucruri. Mai mult, Adina a descoperit ce înseamnă să mergi în fiecare zi fericit la job și să te simți cu adevărat împlinit. „Am început cu firma D&S Global Solutions și am rămas prietenă cu foarte mulți dintre colegii mei. După 9 luni am primit prima ofertă de firmă IT 100% și a fost la Quest Global Craiova unde am avut o echipă absolut fantastică și am învățat foarte multe lucruri. După aceea am fost la Cognizant Softvision Craiova. Am avut noroc numai de firme extraordinare și de oameni talentați de la care am învățat și care m-au sprijinit la tot pasul”.

Cum a început aventura la Microsoft?

Pasiunea pentru munca sa a făcut ca cei de la Microsoft s-o găsească pe Adina și s-o recruteze. Procesul a fost unul amplu, însă, ca de obicei, Adina a ieșit învingătoare.

Am fost recrutată de cei de la Microsoft prin platforma LinkeIn. Am primit un mesaj. Inițial am zis că o să-l șterg pentru că mi se părea cam greu. Am zis că nu știu dacă sunt eu potrivită pentru rolul acesta, însă am fost puțin măgulită și entuziasmată de invitația de a participa la interviuri. Am mers pe premisa hai să încercăm. Eu niciodată nu refuz interviuri. Am participat la primul interviu, mi-au dat telefon și mi-au zis că am trecut de primul. Am început să-mi repet unele lucruri pentru că auzisem că se dau probleme foarte grele. Sincer, timp de repetat nu am avut, însă m-am uitat așa în mare și m-am gândit cum ar trebui să fie un  interviu de genul. Interviul a durat vreo 4-5 ore cu vreo 4-5 persoane diferite, pe mai multe arii de expertiză. În ziua respectivă eram puțin nemulțumită pentru că la ultimul interviu ajunsesem să fiu obosită și n-am mai performat la nivelul la care mă așteptam. Într-o dimineață am primit telefon că vor să fac parte din echipa lor, însă era o problemă fiindcă mă voiau trei echipe și trebuia să-mi aleg. Am ales echipa unde sunt acum”, povestește cu drag Adina.

Tânăra spune că „într-o firmă IT ești valorificat tu ca om. E foarte important să ai și skill-urile de a comunica cu oamenii, de a face parte dintr-o echipă și de a fi deschis. Contează foarte mult comunicarea. De exemplu, există persoane care sunt foarte bune tehnic, însă sunt foarte greu de angajat pentru că sunt foarte introvertite și nu s-ar descurca.

Adina mai are un frate. Acesta este medic neurolog în Marea Britanie.  Ea face și foarte multe acțiuni caritabile, ariile ei de interes fiind educația, copiii, dar și animalele. Ca planuri de viitor ea vrea să urce pe scara ierahnică la Microsoft, să colaborez cu cât mai multe fundații caritabile și și-ar dori ca oamenii să nu mai chinuie și să arunce animalele pe străzi.

Pentru cei care vor să se apuce de programare, însă îi reține ceva anume, Adina are un mesaj: „nu prea contează studiile, poți învăța tot de la zero. În IT sunt foarte multe arii în care orice skill este foarte binevenit”. Craioveanca își dorește ca oamenii să se simtă inspirați de ceea ce fac zi de zi și să aibă curajul să încerce orice arie îi pasionează, indiferent că vor să fie psihologi, tâmplari sau profesori: „Încercați orice vă face fericiți pentru că o să vină și satisfacțiile financiare”.

Politica