Constituția din Tunisia, adoptată cu 94,6% din voturi

Constituţie propusă de preşedintele tunisian Kais Saied, autorul unei lovituri de stat în urmă cu un an, a fost adoptată cu o mare majoritate de 94,6% din voturi, a confirmat marţi autoritatea electorală Isie, pe baza rezultatelor finale, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Noua lege fundamentală, care va întări clar prerogativele şefului statului, a fost aprobată de puţin peste 2,6 milioane de persoane, a anunţat Farouk Bouasker, preşedintele Isie. Prezenţa la vot a fost considerată ca fiind foarte scăzută, de 30,5%.

Opoziţia, care denunţă lovitura de stat din 25 iulie 2021 prin care preşedintele tunisian şi-a asumat toate puterile, şi apărătorii drepturilor omului au avertizat împotriva pericolului revenirii la dictatură cu noua Constituţie.

„Constituţia intră în vigoare de la anunţarea rezultatelor finale, promulgarea ei de către preşedinte şi publicarea ei în monitorul oficial”, a precizat Bouasker.

Ales în mod democratic în 2019, Kais Saied a acaparat întreaga putere în 25 iulie 2021; invocând blocaje politico-economice, el l-a destituit pe prim-ministru şi a îngheţat parlamentul, pe care l-a dizolvat în martie acest an.

Populare

Recomandări

Olt. Accident rutier la Curtișoara

Un accident rutier a avut loc marți dimineață în...

Slatina. Liber la cereri pentru acordarea de tichete sociale

Primăria Municipiului Slatina a anunțat demararea celui de-al 13-lea...

Doar unul dintre mascații SAS bătăuși a rămas după gratii

Cei patru mascații de la SAS au petrecut patru...

Zonă din Slatina, fără apă. CAO intervine

Compania de Apă Olt (CAO) a anunțat o avarie...