Ucraina este acuzată că amplasează tehnică militară lângă spitale și școli

Organizaţia neguvernamentală pentru drepturile omului Amnesty International a acuzat joi armata ucraineană că a periclitat civili prin amplasarea unor baze militare în şcoli şi spitale şi prin lansarea din zone locuite a unor atacuri împotriva invadatorilor ruşi, după cum notează stiripesurse.ro.

Am documentat o tendinţă a forţelor ucrainene de a periclita civili şi de a încălca legile războiului când acţionează în zone locuite„, a transmis secretara generală a organizaţiei, Agnes Callamard, citată într-un comunicat al organizaţiei. Tot ea a spus: „Faptul că se găseşte într-o poziţie defensivă nu exonerează armata ucraineană de respectarea dreptului internaţional umanitar”.

Conform sursei citate, organizaţia arată că s-au găsit şi probe potrivit cărora forţele ucrainene lansează lovituri din zone rezidenţiale şi au înfiinţat baze în clădiri civile din 19 localităţi. Multe din zonele respective se aflau la câţiva kilometri de linia frontului, existând deci şi alte opţiuni, care nu ar fi pus în pericol civili.

Populare

Recomandări