Prețurile la benzină și motorină vor continua să crească

Date:

Prețurile la benzină și motorină au crescut în patru rânduri în ultima săptămână, iar analiștii avertizează că vor continua să urce, mai ales după decizia Uniunii Europene de a renunța la mare parte din importurile de țiței din Rusia. Anunțul oficialilor europeni a tras în sus prețul petrolului pe bursele internaționale.

„Din păcate, tendința rămâne una ascendentă și la pompă. Am văzut un diferențial care se menține relativ ridicat între motorină și benzină. Ne așteptăm că prețurile să fie considerabil mai mari luna viitoare față de acum”, a spus Claudiu Cazacu, specialist în piețe externe.

Guvernul nu prea are cum să atenueze impactul creșterilor de prețuri de la pompă. Nu își permite să reducă acciza sau TVA, care reprezintă aproape jumătate din preț, scrie digi24.ro Asta în condițiile în care aproape două treimi din cheltuielile statului se duc deja pe pensii și salarii și adoptă constant noi măsuri de asistență socială, precum vouchere sau majorări de lefuri pentru o parte dintre bugetari.

„Orice leu în minus la venituri sau în plus la cheltuieli – și din păcate avem foarte mulți lei și într-o parte și în alta și se adaugă –  este un leu pe datorie”, a declarat Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate.

Evoluția prețurilor la pompă este influențată de evoluția cotațiilor internaționale la produsele petroliere, în condițiile în care România importă 70% din necesarul de petrol al celor trei rafinării ale sale. Iar prețul barilului de țiței a făcut un salt și a trecut de 123 de dolari, după ce la Bruxelles s-a ajuns la un acord privind impunerea unui embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. În plus, benzinarii care aduc petrol cu vaporul prin Marea Neagră pentru rafinăriile lor se confruntă și cu costuri de transport și de asigurare în creștere ca urmare a războiului din Ucraina.

Foto: pixabay

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...