vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

SUA avertizează China: Nu încercați în Asia, în Taiwan, ceea ce a făcut Rusia în Ucraina

Joe Biden pleacă joi într-un turneu de 5 zile în Asia, în prima sa vizită în Asia în calitate de președinte al Statelor Unite, și vrea să transmită un mesaj clar pentru China, potrivit unor consilieri și analiști: „Nu încercați niciunde în Asia, mai ales în Taiwan, ceea ce a făcut Rusia în Ucraina”, informează Reuters.

Biden se va întâlni la Seul cu noul președinte ale Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, și la Tokio cu premierul Japoniei, Fumio Kishida. Ambii lideri din Asia sunt îngrijorați de intențiile Coreei de Nord și Chinei și speră să își consolideze alianța de lungă durată cu Washingtonul.

„În esență, această vizită este despre construirea rețelei de alianțe din Asia de Est”, parțial pentru a contracara orice acțiune a Chinei împotriva Taiwanului, a spus Evan Medeiros, consilier în administrația fostului președinte Barack Obama.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sancțiunile usturătoare adoptate de Occident împotriva Rusiei sub conducerea lui Biden nu ar fi la fel de simplu de folosit împotriva Beijingului. China este cel mai important partener economic al Coreei de Sud și cea mai mare sursă de produse pentru importurile Japoniei, în ambele cazuri, depășind cu mult țara de pe locul doi, SUA, scrie digi24.ro

Administrația lui Biden nu a propus până acum niciun plan pentru a contracara China dacă Beijingul încearcă să ocupe insula autonomă Taiwan, cu toate că serviciile de informații americane au observat pregătirile chinezilor în acest sens.

În mod similar, nu există nicio strategie publică pentru a gestiona politica „zero Covid” de carantinare a Beijingului despre care unii economiști spun că va provoca o recesiune globală.

Totuși, există și semne pozitive pentru administrația Biden. „Am calculat și au trecut 20 de ani de când un președinte american a putut să călătorească atât în Japonia, cât și în Coreea [de Sud] și a putut să conteze pe faptul că liderii ambelor țări sunt pro-alianță”, a explicat un specialist de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Biden nu va vizita zona demilitarizată de la granița cu Coreea de Nord, iar administrația sa nu va aduce nicio idee nouă despre cum ar putea fi îmbunătățite relațiile dintre cele două Corei. Phenianul a renunțat la planurile de a suspenda testarea rachetelor balistice intercontinentale și ar putea în curând să reia testele nucleare.

Coreea de Nord a dezvăluit recent că se străduiește să oprească răspândirea coronavirusului în țară după apariția unui focar de Covid-19, dar Phenianul a refuzat până acum ajutorul extern, chiar și din partea Chinei.

Foto: Flickr

Politica