joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Iohannis și prim-ministrul portughez Antonio Costa au vizitat Batalionul 1 Instrucție Caracal

Președintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul Republicii Portugheze Antonio Costa, dar și Premierul Nicolae Ciucă au vizitat, joi, Batalionul 1 Instrucție Caracal. Aceștia le-au transmis câte un mesaj soldaților români și portughezi și nu au uitat să menționeze conflictul armat de la granița României.

Klaus Iohannis i-a mulțumit Prim-ministrul Costa pentru prezența militarilor portughezi în România și a explicat faptul că întâlnirea de joi a fost benefică pentru ambele părți, mai ales în perspectiva unei colaborări bilaterale.

România și Portugalia sunt țări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am avut astăzi discuții foarte bune cu domnul Prim-Ministru Costa, în cadrul cărora am evidențiat convingerea că vom dezvolta cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în domeniul apărării. Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România! Dragi militari, bine ați venit! Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est”, a declarat Klaus Iohannis, care a atins și subiectul legat de conflictul armat din Ucraina: „Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca Aliați”, a mai spus președintele.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prim-ministrul Republicii Portugheze a vorbit și el despre atacul Rusiei asupra Ucrainei și a lăudat felul în care România s-a mobilizat după începerea conflictului de la graniță: „Agresiunea Rusiei a dus la cea mai mare criză militară pe continentul european de la Al Doilea Război Mondial, atacând brutal o ţară pașnică,. Laud România pentru contribuţia excepţională şi eforturile de a răspunse acestei crize militare. Izbucnirea conflictului din Ucraina din 24 februarie a cauzat o schimbare semnificativă în securitatea Europei”, a declarat Antonio Costa.

Premierul Nicolae Ciucă a ținut să-i mulțumească și el omologului portughez, pentru participările la activitățile de vigilență sporită din România și a dat relația dintre cele două țări drept exemplu de urmat și pentru alți aliați.

În acest context foarte complicat și provocator pentru noi toți, generat de agresiunea ilegală, neprovocată și masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia și încălcarea dreptului internațional. În același timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcționarea Alianței noastre, într-o criză complexă, precum și expresiile de solidaritate pe care aliații și partenerii noștri din UE ni le-au dovedit. Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuție generoasă și suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activitățile de vigilență sporită din România este de o importanță majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate și prietenie. Prezența soldaților portughezi aici la Caracal este și demonstrația vie că NATO este alături de toate statele membre, indiferent de unde sunt situate geografic în zona transatlantică. Îmi exprim satisfacția pentru agenda noastră de apărare bilaterală bogată și pentru cooperarea puternică în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Aș dori să mulțumesc Portugaliei pentru contribuția substanțială la structurile multinaționale din România, la fel cum apreciez profund, de asemenea, participarea Portugaliei la măsurile de vigilență sporită în România. Acest lucru ar putea servi drept exemplu pentru contribuții similare din partea altor Aliați. De asemenea, apreciem foarte mult contribuția esențială a Portugaliei la programul nostru pentru avioanele multi-rol destinate Forțelor armate, precum și achiziția cu succes a altor cinci avioane F-16. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru modernizarea ulterioară a tuturor componentelor din cadrul acestui program de apărare”, a fost discursul lui Nicolae Ciucă.

Politica