vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Toate drumurile duc la testare”! Craiovenii vor avea posibilitatea să se testeze gratuit de Hepatita virală

Marți, 17 mai, în incinta Aeroportului Internațional Craiova a avut loc conferința de lansare a campaniei „Toate drumurile duc la testare”, prin care este marcată Săptămâna Europeană a testării. În perioada 16-20 mai, persoanele care tranzitează Aeroportul Internațional Craiova, gara și autogările orașului vor avea posibilitatea să se testeze gratuit de Hepatita virală (HCV).

Acțiunea este organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova în parteneriat cu Asociația Medicilor de Familie Dolj și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România și are ca obiectiv principal creșterea gradului de conștientizare a populației asupra beneficiilor testării si depistării precoce a HCV.

„Este o săptămână specială. Este Săptămâna Europeană a Testării împotriva Hepatitei C și alte boli transmisibile, dar astăzi vorbim în special de Hepatita C. În România este o problemă cruntă cu ceea ce înseamnă această infecție. Din păcate, Hepatita C rămâne asimptomatică multă vreme până când pacienții dezvoltă ciroză, dezvoltă cancer. De aceea, este nevoie de testare. În această săptămână exact asta facem. Testăm în zonele cheie ale orașului nostru, în porțile de intrare și ieșire din Craiova: în aeroport, gară și în cele două autogări. Suntem sprijiniți în această operațiune de Consiliul Județean Dolj, de compania farmaceutică Abbvie. Din fericire, de 6-7 ani avem tratament pentru această boală. Dacă în urmă cu această perioadă puteam spune că vindecam jumătate din pacienții diagnosticați, acum vindecăm 99% din pacienți”, a spus Dan Gheonea, rector UMF Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Suntem prezenți astăzi la debutul acestei campanii pentru că suntem parteneri. Este Săptămâna Europeană a Testării, ocazie pentru a-i face pe oameni să conștientizeze că a te testa periodic, a merge la medic este o alegere bună. Prevenția este cheia de a nu ajunge în situații dificile. Orice campanie de prevenție are sprijinul Consiliului Județean. Sănătatea este cea mai mare bogăție”, a spus Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj.

Alături de UMF Craiova, CJ Dolj, Asociația Medicilor de Familie Dolj și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, la campanie a luat parte și Asociația Pentru Promovarea Tinerilor. Adrian Cranta, președintele Asociației, a declarat pentru Jurnalul Olteniei că: „Suntem deja de vreo 2 ani parteneri ai Universității de Medicină și Farmacie Craiova, am început cu microeliminarea în cadrul unui program de screening în Orșova. Suntem legătura între finanțator și UMF Craiova”.

Politica