vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Kalush Orchestra din Ucraina a câștigat Eurovision 2022

Concursul Eurovision 2022 a fost câștigat de Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra, a cărei piesă „Stefania” amestecă hip-hop-ul și muzică tradițională pe versuri scrise înainte de război – care rezonează puternic cu evenimentele actuale („Întotdeauna voi găsi drumul spre casă chiar și dacă toate drumurile sunt distruse”).

Pe locul al doilea, s-a clasat Marea Britanie, reprezentată de Sam Ryder, un cântăreț de 31 de ani celebrul pe rețelele de socializare. El a interpretat piesa „Space Man”. Următorii clasați au fost reprezentanții Spaniei, Suediei și Serbiei.

Republica Moldova, reprezentată de Zdob şi Zdub & Advahov din Republica Moldova, cu piesa „Trenuleţul”, s-a clasat pe locul 7.

Policlinica Buna Vestire Craiova

România s-a numărat printre cei 25 de finaliști ai Eurovision 2022, fiind reprezentată de wrs, care s-a clasat pe locul 18 din 25, cu 64 de puncte.

La finalul piesei interpretate în concursul Eurovision 2022, trupa Kalush Orchestra a făcut o pledoarie pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Președintele Volodimir Zelenski a felicitat Kalush Orchestra pentru victoria obținută pentru Ucraina.

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a scris el pe Telegram. „Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și oaspeții Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit”, a adăugat el.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului. 

Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision, scrie digi24.ro

În 2021, grupul a lansat proiectul secundar Kalush Orchestra, cu trei membri suplimentari. Spre deosebire de trupa principală, Kalush Orchestra prezentă la Eurovision se concentrează pe hip-hop cu motive folclorice și elemente din muzica tradițională ucraineană.

Kalush poartă numele orașului natal al lui Psiuk, Kaluș, din regiunea Ivano-Frankivsk.

După invazia rusă, Vlad Kurocika (MC KylymMen) s-a alăturat forțelor armate și a apărat regiunea din jurul capitalei Kiev.

Foto: facebook

Politica