joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

BERD şi-a înrăutăţit estimările privind evoluţia economică a României în 2022 şi în 2023

Economia României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% anul acesta şi de 3% anul viitor, arată un raport publicat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Față de previziunile din martie, estimările au scăzut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023.

“După o revenire de 5,9% a creșterii PIB în 2021, care a fost determinată în principal de un puternic consum privat, ritmul de creștere va încetini semnificativ în 2022. Economia a intrat în 2022 pe o bază slabă, întrucât PIB-ul a scăzut în ultimul trimestru din 2021 cu 0,1% față de trimestrul anterior, din cauza scăderii investițiilor și a încetinirii constituirii de stocuri”, arată raportul, citat de economedia.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

BERD mai precizează că accelerarea inflației din a doua jumătate a anului 2021 a pus deja presiune
pe consumatori și firme. În timp ce salariile reale nete au recuperat temporar la începutul anului 2022 și
eliminarea restricțiilor Covid-19 a dus la îmbunătățirea încrederii, războiul împotriva Ucrainei a adus un
strat suplimentar de lanț inflaționist și dificultăți în aprovizionare. Prețurile de consum au crescut cu 10,2 % (de la an la an) în martie 2022, în ciuda plafonării prețurilor la energie, care vor rămâne la acest nivel până în martie 2023.

Guvernul a adoptat o serie de măsuri de sprijinire a persoanelor vulnerabile, gospodăriilor şi firmelor afectate de război. Consolidarea fiscală prevăzută pentru aceasta an ar putea fi constrânsă de aceste cheltuieli și de creșterea economică mai slabă.

Banca Națională a România (BNR) a majorat rata dobânzii la 3% și, în fața unei înăspriri a lichidității de la începutul războiului, a intervenit pe piaţa secundară a datoriei suverane pentru a calma piețele.

Previziunile actuale arată că PIB-ul va crește cu 2,5% în acest an, cu balanța riscurilor înclinată în sens negativ. Creșterea e condiționată de evoluția războiului și de alte presiuni legate de aprovizionare. În 2023, persistența presiunilor inflaționiste, scăderea cererii și problemele din lanțurile de aprovizionare ar urma să limiteze creșterea la o prognoză de 3,0%.

Raportul poate fi consultat AICI

Politica