vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

A început Olimpiada Națională de Limba Franceză – Craiova 2022

Deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză a avut loc luni, la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. La eveniment au participat Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, Manuela Anghel, inspector general, reprezentantul Ministerului Educației, Daniela Barbu, prefectul județului, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, reprezentanți ai Universității din Craiova, inspector școlar general, Prof. dr. Daniel Ion, inspector școlar de Limba Franceză, Prof. Adriana Salceanu, reprezentanți ai ISJ Dolj, cadre didactice și peste 200 elevi.

Menirea acestor competiții este de a identifica și promova excelența. Avem nevoie în acest moment de normalitate, iar excelența tinerilor de astăzi ne poate duce spre normalitate. Dragi elevi, acest drum nu este ușor, fiți deschiși provocărilor, atenți și receptivi, atașați valorilor tradiționale, dar și elementelor novatoare, pentru că tot ceea ce dobândiți în perioada școlii veți purta cu voi în viață. Sunteți tineri de excepție, dornici de a învinge și de a reprezenta cu mândrie județul ce v-a onorat cu această grea misiune. Winston Churchill spunea: <Cine îndrăznește, învinge>. Voi ați învins deja! Sunteți prezenți aici, deci, ați îndrăznit. Ați îndrăznit să învățați, să reușiți să demonstrați tuturor că pentru a atinge această performanță este nevoie de multă muncă și de sacrificiu. Iar alături de acestea trebuie să fie și un profesor care să știe cum să gestioneze munca depusă de un copil și să îl transforme în OM. Dificila și plăcuta misiune de a sădi în sufletul vostru respect pentru valorile fundamentale, responsabilitate și profesionalism revine cadrelor didactice care v-au pregătit.” – a precizat Daniel Ion, inspector școlar general.

Aproximativ 500 de elevi din toată țara au ajuns în Bănie pentru a participa la două competiții școlare la nivel național. 𝑶𝒍𝒊𝒎𝒑𝒊𝒂𝒅𝒂 𝑵𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ 𝒅𝒆 𝑳𝒊𝒎𝒃𝒂 𝒔̦𝒊 𝑳𝒊𝒕𝒆𝒓𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂 𝑭𝒓𝒂𝒏𝒄𝒆𝒛𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝑶𝒍𝒊𝒎𝒑𝒊𝒂𝒅𝒂 𝑵𝒂𝒕̦𝒊𝒐𝒏𝒂𝒍𝒂̆ 𝒑𝒆𝒏𝒕𝒓𝒖 𝑬𝒅𝒖𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒆 𝑻𝒆𝒉𝒏𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒄𝒂̆ 𝒔̦𝒊 𝑨𝒑𝒍𝒊𝒄𝒂𝒕̦𝒊𝒊 𝑷𝒓𝒂𝒄𝒕𝒊𝒄𝒆 𝒂𝒖 luni 𝒔̦𝒊 𝒔𝒆 𝒗𝒐𝒓 𝒅𝒆𝒔𝒇𝒂̆𝒔̦𝒖𝒓𝒂 𝒑𝒂̂𝒏𝒂̆ 𝒑𝒆 22 𝒂𝒑𝒓𝒊𝒍𝒊𝒆.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Le-am transmis celor peste 200 de elevi aflați în sală aprecierile mele pentru înaltul nivel competițional la care au ajuns și le-am urat mult succes. În plus, i-am invitat să profite de prezența la Craiova și să descopere orașul și împrejurimile.De altfel, Consiliul Județean Dolj s-a implicat în susținerea organizării celor două concursuri și asigură sprijinul financiar necesar transportului, mesei, dar și vizitelor la Muzeul Olteniei și la Muzeul de Artă pentru elevi și profesorii însoțitori”, a transmis Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

În cadrul evenimentului, directorul liceului craiovean „Voltaire“, Dorina Popi, și profesorul Sorin Fira de la Colegiul Național „Elena Cuza“ din Craiova au fost decorați cu titlul de Cavaler al Ordinului „Palmes Académiques“.

Sunt foarte impresionată de onoarea pe care mi-a acordat-o Statul Francez, care a delegat-o pe doamna ambasador să-mi înmâneze însemnele numirii mele în grad de cavaler al Ordinului Palmelor Academice. Este o onoare pentru instituția pe care o conduc, în calitate de director, Liceul “Voltaire” și pentru întregul ansamblu de actori ai Francofoniei din județul Dolj. Această onoare reprezintă validarea căii juste: calea dăruirii, a investiției în educatie, pilon al lumii de mâine: o validare a energiei depuse de către toți cei care conlucrează, de decenii întregi, în favoarea culturii franceze, aici, în sudul României. În numele tuturor, vă exprim întreaga mea recunoștință pentru acest gest simbolic, care ne emoționează pe fiecare dintre noi”, a spus Dorina Popi.

Autoritățile locale au profitat de prezența ambasadoarei Franței în România și au invitat-o pe aceasta la sediul Primăriei Craiova, acolo unde primarul orașului a abordat mai multe subiecte.

Excelența sa Laurence Auer, ambasadoarea Franței în România, s-a aflat la Craiova, pentru deschiderea oficială a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză. În cadrul întrevederii cu domnia sa, de la sediul Primăriei Craiova, am abordat teme la ordinea zilei: situația refugiaților ucraineni, sprijinul acordat de autoritatea locală dezvoltării învățământului în limba franceză în Craiova și atragerea de investitori francezi în parcurile noastre industriale, mai ales că, în urma dezbaterii organizate de doamna ambasador Auer în cadrul vizitei trecute din orașul nostru, firma franceză Vinci a solicitat și obținut un teren în parcul industrial de pe platforma DoljChim pentru construcția unei fabrici noi”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Politica