marți, aprilie 16, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Urmează o nouă evaluare a terenurilor pe care vrea să le cumpere Primăria Craiova

Autoritățile locale din Craiova pot achiziționa terenuri de la oamenii care și-au manifestat dorința de a le vinde. Este vorba despre suprafețe situate între blocuri, folosite ca parcări sau căi de acces. Pentru acestea, solicitările pentru construcția de clădiri au fost respinse. Achiziția a șapte astfel de suprafețe a fost aprobată, în ședința din 28 octombrie 2021, a CL Craiova, iar acum, cei care doresc să vândă pot face adevărate afaceri.

Consilierii locali din Bănie au cerut o evaluare a terenurilor puse în discuție și au primit-o. Totuși, prețurile estimate au fost mai mari decât s-au așteptat și, în ședința de luni, a fost cerută o nouă evaluare.
Proprietarii terenurilor pot să scoată bani în plus pe terenuri, după ce acestea au fost evaluate, la solicitarea Primăriei Craiova, pentru stabilirea prețurilor de negociere. Cei care vând spațiile își doresc să obțină bani cât mai mulți, chiar la prețul la care se vând terenuri pe care se poate construi. Totuși, Primăria nu este obligată să facă astfel de achiziții sau cel puțin nu la prețuri foarte mari.

Luni, înainte de ședința Consiliului Local, în care urma să se decidă felul în care se va gestiona situația acestor terenuri, USR Craiova a lansat un mesaj în acest sens, explicând faptul că se vor pierde foarte mulți bani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„USR Craiova solicită scoaterea de pe ordinea de azi a acestor evaluări, în caz contrar, vom vota împotrivă. Povestea pe scurt a acestor terenuri pe care primăria Craiova condusă de Olguța Vasilescu dorește să le achiziționeze: sunt terenuri care acum sunt evaluate ca fiind construibile, deci la o valoare mult mai mare, deși anterior proprietarii acestora nu primiseră certificate de urbanism pentru a construi ceea ce doreau. Ajungem la două concluzii: Primăria Craiova vrea să dea aproximativ 5,5 mil. de lei pe terenuri care fac mult mai puțin, adică 1,5 mil. lei. Astfel, se vor risipi 4 mil. lei din banii craiovenilor. Proprietarii vor să scape de niște terenuri pe care nu pot construi, la un preț mult mai mare decât fac în mod real. Consilierii USR Craiova solicită să se scoată de pe ordinea de zi a ședinței proiectele de evaluare, să se facă o evaluare corectă a acestor terenuri și apoi să fie supuse votului în Consiliul Local Craiova”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a USR PLUS Dolj.

În cadrul ședinței, primarul Craiovei a explicat faptul că pe acele terenuri nu se poate construi, pentru că Primăria nu le-ar da voie, dar, cerându-și acest drept în instanță, proprietarii ar avea câștig de cauză, iar craiovenii ar ieși în pierdere.

„Noi am lucrat cu un expert, care a fost ales printr-o procedură de achiziție publică. Nu este un evaluator din partea Primăriei, este un evaluator care a fost selectat. Nu am putea să discutăm despre vreo înțelegere. Vreau să vă spun că expertul respectiv trebuie să respecte un ghid, care a fost respectat. PUG-ul este important. Acolo trebuie să se uite un expert. Certificatul de urbanism poate să fie contestat în instanță. S-a întâmplat de foarte multe ori ca noi să spunem că terenul este neconstruibil și instanța să decidă altceva, raportându-se la PUG. În ceea ce privește prețul pe care îl aveți în rapoartele de evaluare, este un preț maxim. El poate fi scăzut, în urma unei comisii de negociere cu proprietarul respectiv. Putem să avem o nouă expertiză de evaluare, pentru toate terenurile, mai puțin unul: acela care a ieșit cu prețul cel mai mare, care este într-o zonă destul de importantă a orașului, care și acela poate să fie construibil”, a spus primarul.

Lia Olguța Vasilescu a făcut o scurtă analiză a terenurilor evaluate și a explicat, pentru fiecare în parte, cât de importantă ar fi o eventuală achiziționare. Sunt zone în care, dacă proprietarii ar construi, craiovenii care locuiesc în imediata apropiere a terenurilor ar avea de suferit.

„Vreau să spun ce prevăd certificatele de urbanism pentru fiecare în parte sau de ce le-am respins unora dintre solicitanți să construiască. Avem terenul de la 1 Decembrie: este într-o zonă de locuințe. PUG-ul spune că este într-o zonă cu destinația de locuințe. Poate să construiască, dacă va merge în instanță, pentru că eu nu aș vrea să îi semnez un certificat de urbanism. Este foarte aproape de un bloc de 10 etaje, este pe platforma de gunoi a blocului respectiv și este pe o parte din parcare. Pentru a nu fi deranjați cetățenii din zona respectivă ar trebui să achiziționăm acest teren. Ar fi suficient ca acest domn să ceară un certificat de urbanism pentru împrejmuirea terenului, iar eu voi fi obligată să îl eliberez. Dacă face asta va fi împiedicat accesul la locuință a cetățenilor. Mai departe, terenul de pe Calea Severinului: proprietarul a primit oferte, mult mai mari decât aceasta. Destinația după PUG: zonă de locuințe. Momentan este un teren lăsat în paragină, unde au fost și niște boschetari cu cortul. Mai departe avem strada Mircești: aici sunt două terenuri alipite. Problema este foarte mare. Poliția Locală l-a amendat pe proprietar, pentru că are și o parte de teren cu zonă verde care era neîngrijită. Când a venit să ceară certificat de împrejmuire, ne-am șocat să vedem că instanța nu cedase nu numai acel teren, dar și parcarea tuturor blocurilor din jur și a tuturor căilor de acces către blocuri. Dacă proprietarul își împrejmuiește terenul, peste 100 de familii vor fi în imposibilitatea de a mai accede în propria locuință. Avem terenul de pe strada Constantin Brâncoveanu, unde PUG-ul este pentru funcțiuni complexe de interes public și servicii de interes general. Este în parcarea a 4 blocuri, a solicitat bloc de locuit, cu 4 etaje. Am refuzat, invocând că PUG-ul nu permite destinația de locuințe, dar dacă va veni să solicite construcție de birouri, nu voi mai avea o modalitate legală să îl împiedic. Pe strada Privighetoarei a solicitat construire de imobil. PUG-ul este pentru destinație de locuințe. I-am respins găsind un alt motiv, legat de suprafață, dar va putea să își construiască o casă. Problema este că această casă va fi construită pe platforma de gunoi și pe o parte din parcare. Mai avem terenul de pe Bulevardul Dacia. S-a făcut o solicitare. Este cuprins în PUZ. PUG-ul permite construirea de locuințe. Ultimul teren, care este pe A. I. Cuza, este în PUZ zonă de spații verzi. În PUG este construibil. Pentru a modifica PUZ-ul este nevoie de votul consilierilor. Sunt convinsă că nu veți vota, dat fiind că nu doriți achiziția acestui teren. Prețul e mare și nici nu este de o importanță deosebită”, a mai declarat Lia Olguța Vasilescu.

Raportul pentru terenul de pe A. I. Cuza a fost respins definitiv, în timp ce, pentru celelalte a fost cerut un nou raport de evaluare. Urmează ca autoritățile locale să primească o nouă evaluare pentru terenurile rămase în joc, apoi să înceapă negocierile cu proprietarii, dacă nu vor apărea schimbări într-o ședință ulterioară a Consiliului Local.

Politica