Decizia UE: Țările membre vor cumpăra la comun gaze și GNL pentru iarna viitoare

Date:

Liderii țărilor din Uniunea Europeană vor conveni, în cadrul unui summit care va avea loc săptămâna aceasta, să achiziționeze în comun gaze, gaze naturale lichefiate (GNL) și hidrogen înainte de iarna viitoare.

„În perspectiva iernii viitoare, statele membre și Comisia vor colabora de urgență… pentru achiziționarea în comun de gaze, GNL și hidrogen”, vor spune liderii UE în urma unui summit care va avea loc pe 24-25 martie, potrivit unui proiect de declarație a summitului consultat de Reuters.

Anul trecut, Comisia Europeană a propus un sistem prin care țările UE să cumpere în comun stocuri strategice de gaze, lucru pe care unii membri, printre care și Spania, l-au solicitat ca o modalitate de a asigura o protecție împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării.

Temerile legate de șocurile de aprovizionare au crescut de când Rusia a lansat ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina. Rusia furnizează 40% din gazul UE.

Bruxelles-ul a transmis că va ajuta țările să demareze achizițiile comune de gaze în acest an și se așteaptă ca săptămâna aceasta să propună norme care să le oblige pe țări să umple depozitele de gaze cu 90% înainte de iarnă în fiecare an, scrie hotnews.ro În prezent, depozitele din UE se află la 26% din capacitate.

În proiectul de declarație se precizează că țările au convenit să coordoneze măsurile de umplere a depozitelor și să înceapă să facă acest lucru „cât mai curând posibil”.

De asemenea, liderii vor lua în considerare noi măsuri pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor la energie și vor discuta despre modul în care ar putea fi „optimizată” funcționarea piețelor energetice. Aceștia vor cere Comisiei să ia „inițiativele necesare” în acest sens, potrivit proiectului de declarație.

Prețurile europene la gaz au crescut deja în lunile premergătoare invaziei, determinând guvernele să cheltuiască miliarde de dolari pe scutiri de taxe și subvenții pentru a-i proteja pe cetățeni de costuri.

Cu toate acestea, găsirea unui răspuns comun al UE s-a dovedit a fi dificilă. Țările UE sunt în mare măsură responsabile pentru politicile energetice naționale și au avut divergențe privind o acțiune la nivelul UE pentru a reduce prețurile.

Spania, Belgia, Portugalia, Italia și Grecia se numără printre cei care solicită o intervenție pe piețele energetice europene, pentru a limita prețurile sau pentru a decupla prețul energiei electrice de cel al gazului, care a crescut vertiginos.

State precum Germania, Țările de Jos și Danemarca se opun intervenției pe piață și avertizează asupra riscului de a provoca perturbări pe piețele de energie ce ar putea submina investițiile în energie curată.

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...