Italia: Măștile rămân obligatorii în interior, se renunță treptat la certificatul verde

Consiliul de Miniștri al Italiei a votat joi noua ”foaie de parcurs” a regulilor Covid.

Astfel, de la 1 aprilie, chiar și persoanele de peste 50 de ani se vor putea întoarce la muncă fără a respecta obligația de a se vaccina împotriva Covid. Cu toate acestea, ele trebuie să aibă un test negativ antigenic (valabil 48 de ore) sau molecular (valid 72 de ore). Altfel, vor risca o amendă de 100 de euro, însă nu vor mai putea fi suspendați la locul de muncă.

Până pe 31 decembrie, obligația de vaccinare rămâne în vigoare pentru personalul sanitar.

Între 1 și 30 aprilie, se poate intra în restaurante și barurile aflate în aer liber, la petreceri în aer liber, ceremonii, hoteluri și facilități de cazare, fără certificat verde.

În perioada 1 – 15 aprilie se poate intra cu certificatul verde, valabil 6 luni pentru cei cu mai puțin de trei doze și care are termen nelimitat, valabil pentru cei cu trei doze, în restaurante și baruri în interior.

Turiştii străini pot intra din 1 aprilie cu permisul verde de bază, care se obține cu un test antigen valabil 48 de ore sau un test molecular valabil 72 de ore. Din 15 aprilie vor putea intra și italienii cu acest tip de certificat verde, scrie g4media.ro care citează Corriere della Sera.

Permisul nu este necesar pentru oaspeții hotelului care merg la restaurantele și barurile interne. De la 1 mai va fi abrogată orice obligație.

În perioada 1-30 aprilie, permisul verde nu va mai fi necesar pentru a urca în autobuze, metrouri, tramvaie și în toate celelalte mijloace de transport public local. Totuși, masca Ffp2 trebuie purtată.

De la 1 mai va expira și obligația purtării măștii în mijloacele de transport.

În perioada 1-30 aprilie pentru a călători cu avionul, trenul și navele va fi necesar să se prezinte cel puțin permisul verde de bază, care se obține cu un test antigen valabil 48 de ore sau un test molecular valabil 72 de ore. Va trebui să purtați mască Ffp2. De la 1 mai nu vor mai fi obligații nici aici.

De asemenea, de la 1 aprilie, capacitatea de 100% va fi permisă în stadioane și discotecilor. În perioada 1-30 aprilie, permisul verde nu este necesar pentru accesul în stadioanele aflate în aer liber, muzee și expoziții, spectacole în aer liber.

În perioada 1 – 30 aprilie, va fi nevoie de certificatul verde valabil șase luni pentru cei vaccinați cu două doze și cu termen nelimitat pentru cei vaccinați cu trei doze pentru cinematografe, teatre și petreceri indoor. De la 1 mai se elimină orice fel de restricții.

De la 1 până la 30 aprilie, se poate intra fără certificat verde în magazine, coafor, frizerie, saloane de înfrumusețare, birouri publice, bănci, sporturi în aer liber și în cluburi, spa, festivaluri și târguri, centre educaționale pentru copii.

În perioada 1-30 aprilie, va fi nevoie de permisul verde întărit pentru a intra în săli de sport, piscine interioare, pentru sporturi de echipă si de contact și pentru intrarea în vestiare. De asemenea, este nevoie de certificat pentru a intra în săli de jocuri, săli de bingo și cazinouri.

De la 1 mai nu vor mai fi obligații.

În grădinițele cu până la patru cazuri pozitive se face educație în prezență, însă profesorii, educatorii și copiii de peste 6 ani trebuie să poarte masca Ffp2 timp de zece zile de la ultimul contact.

În școlile primare, gimnaziale și liceale și în sistemul de învățământ și formare profesională,  cu până la patru cazuri pozitive, lecțiile continuă în prezență. Persoanele pozitive Covid urmăresc activitatea școlară în online și se pot întoarce la clasă cu un test rapid sau antigen molecular cu rezultat negativ.

În aer liber, masca nu mai este obligatorie, cu excepția cazului în care există situații deosebit de aglomerate. Până pe 30 aprilie, însă, va trebui să se poarte mască în toate locurile în interior. Masca trebuie să fie de tip chirurgical,  însă până pe 30 aprilie pe alocuri rămâne obligația de a purta Ffp2, ca de exemplu la concerte și stadioane, săli de sport, cinematografe și teatre, mijloace de transport locale și pe distanțe lungi, telecabine și teleschiuri.

Populare

Recomandări

AJOFM Dolj: 5,54% rata şomajului, în luna iulie

La sfârșitul lunii iulie 2022, rata șomajului înregistrat la...

Dică, declarație halucinantă, după ce Rădoi i-a făcut primul 11: „Nici măcar eu nu-l știam”

Într-un joc psihologic, înaintea duelului direct, Rădoi a...

România-Bosnia, ultimul meci al lui Edi înainte de preliminariile pentru Euro 2024

Echipa națională a României întâlnește Bosnia, luni, de la...

OLT. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 26.09 – 02.10.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...