sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Discuţiile ruso-ucrainene s-au încheiat. Kuleba: Fără progrese în privinţa unei încetări a focului, dar continuăm în acest format

Negocierile dintre miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, mediate de Turcia, în Antalya, nu s-au soldat cu prea mari progrese. A fost evocată doar promisiunea de a continua eforturile umanitare de evacuare a civililor, fără însă niciun angajament ferm din partea lui Lavrov.

Kuleba a declarat, la finalul negocierilor, într-o conferință de presă, că nu s-a înregistrat niciun progres în ce privește încetarea focului, precizând că Lavrov nu și-a luat angajamentul de a permite un cordon umanitar în Mariupol, acolo unde situația este mai dramatică.

Kuleba a mai spus că discuțiile au fost dificile, dar este gata pentru o nouă rundă de negocieri în același format.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens’, a declarat Kuleba în faţa presei.

”Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul”, a subliniat el.

‘Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare”, a spus Kuleba, precizând că dorea un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, oraş vizat de intense bombardamente, dintre care unul a lovit un spital pediatric.

„Sunt gata să continuu acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a curma suferința civililor și de a elibera teritoriile ocupate de forțele ruse”, a declarat Kuleba, scrie hotnews.ro

La rândul său, Serghei Lavrov a continuat să acuze Ucraina că deține arme biologice și chimice pe care ar vrea să le folosească și că țara este manipulată de către Occident.

De asemenea, acesta a spus că Rusia nu a atacat Ucraina și nu intenționează să atace nici alte țări, scrie CNN.

„Nu plănuim să atacăm alte țări. Nu am atacat nici Ucraina”, a spus Lavrov. El a repetat astfel afirmațiile Moscovei potrivit cărora țara a fost nevoită să desfășoare o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a-și asigura propria securitate.

Lavrov a criticat livrările de arme către Ucraina, pe care le consideră „periculoase”.

El a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse miercuri seară, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni. Lavrov a spus că nu este „prima dată când vedem strigăte patetice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”. El a subliniat că delegația rusă a declarat în urmă cu trei zile în fața Consiliului de Securitate al ONU că spitalul a fost „preluat” de radicalii ucraineni și că „toate mamele și asistentele au fost alungate de acolo”.

Lavrov a mai spus că Pentagonul folosește teritoriul ucrainean pentru a dezvolta agenți patogeni care ar putea fi folosiți pentru a crea arme biologice – o afirmație pe care SUA a numit-o „absurdă”.

Lavrov a mai declarat că i-a remintit lui Dmitro Kuleba că Rusia și-a prezentat propunerile (pentru încetarea focului). El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina și că Rusia va ieși din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii și fără iluzii în ceea ce privește Occidentul.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Politica