Discuţiile ruso-ucrainene s-au încheiat. Kuleba: Fără progrese în privinţa unei încetări a focului, dar continuăm în acest format

Date:

Negocierile dintre miniștrii de externe rus și ucrainean, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba, mediate de Turcia, în Antalya, nu s-au soldat cu prea mari progrese. A fost evocată doar promisiunea de a continua eforturile umanitare de evacuare a civililor, fără însă niciun angajament ferm din partea lui Lavrov.

Kuleba a declarat, la finalul negocierilor, într-o conferință de presă, că nu s-a înregistrat niciun progres în ce privește încetarea focului, precizând că Lavrov nu și-a luat angajamentul de a permite un cordon umanitar în Mariupol, acolo unde situația este mai dramatică.

Kuleba a mai spus că discuțiile au fost dificile, dar este gata pentru o nouă rundă de negocieri în același format.

”Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens’, a declarat Kuleba în faţa presei.

”Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul”, a subliniat el.

‘Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare”, a spus Kuleba, precizând că dorea un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, oraş vizat de intense bombardamente, dintre care unul a lovit un spital pediatric.

„Sunt gata să continuu acest angajament cu scopul de a pune capăt războiului din Ucraina, de a curma suferința civililor și de a elibera teritoriile ocupate de forțele ruse”, a declarat Kuleba, scrie hotnews.ro

La rândul său, Serghei Lavrov a continuat să acuze Ucraina că deține arme biologice și chimice pe care ar vrea să le folosească și că țara este manipulată de către Occident.

De asemenea, acesta a spus că Rusia nu a atacat Ucraina și nu intenționează să atace nici alte țări, scrie CNN.

„Nu plănuim să atacăm alte țări. Nu am atacat nici Ucraina”, a spus Lavrov. El a repetat astfel afirmațiile Moscovei potrivit cărora țara a fost nevoită să desfășoare o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a-și asigura propria securitate.

Lavrov a criticat livrările de arme către Ucraina, pe care le consideră „periculoase”.

El a vorbit și despre spitalul pediatric din Mariupol, bombardat de forțele ruse miercuri seară, spunând că acesta era o bază a naționaliștilor ucraineni. Lavrov a spus că nu este „prima dată când vedem strigăte patetice cu privire la așa-zisele atrocități comise de armata rusă”. El a subliniat că delegația rusă a declarat în urmă cu trei zile în fața Consiliului de Securitate al ONU că spitalul a fost „preluat” de radicalii ucraineni și că „toate mamele și asistentele au fost alungate de acolo”.

Lavrov a mai spus că Pentagonul folosește teritoriul ucrainean pentru a dezvolta agenți patogeni care ar putea fi folosiți pentru a crea arme biologice – o afirmație pe care SUA a numit-o „absurdă”.

Lavrov a mai declarat că i-a remintit lui Dmitro Kuleba că Rusia și-a prezentat propunerile (pentru încetarea focului). El a mai spus că Rusia este pregătită să discute despre garanții de securitate pentru Ucraina și că Rusia va ieși din criză cu o viziune împrospătată asupra lumii și fără iluzii în ceea ce privește Occidentul.

Întâlnirea din Antalia, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

 

Share post:

 

Popular

ULTIMA ORĂ
Recente

DOLJ.LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

VÂLCEA. LUCRĂRI PENTRU PREVENIRE ȘI CORECTARE AVARII – SĂPTĂMÂNA 15.08 – 21.08.2022

Distribuţie Oltenia execută lucrări programate în reţelele electrice pentru...

Accident între trei olteni și un teleormănean. Unul dintre ei, la spital

Un șofer de 72 ani, din județul Dolj, a...

Diana Şoşoacă, executată silit

Diana Şoşoacă este executată silit de ANAF. Senatoarea nu...