Londra acuză Kremlinul că vrea să instaleze la Kiev o conducere prorusă

Marea Britanie a acuzat sâmbătă Kremlinul că încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina și susține că ofițerii de informații ruși sunt în contact cu mai mulți foști politicieni ucraineni, o strategie ce ar face parte din planurile Moscovei pentru o invazie.

Ministerul britanic de Externe spune că are informații potrivit cărora guvernul rus îl are în vedere pe fostul deputat ucrainean Evhen Muraiev ca potențial candidat pentru o conducere pro-rusă.

Evhen Muraiev (sau Evgheni Muraev în pronunție rusă – n.r.), în vârstă de 45 de ani, este un politician pro-rus care se opune integrării Ucrainei în Occident. Potrivit unui sondaj realizat în decembrie 2021 de centrul de reflecție Razumkov, el s-ar clasa pe locul al șaptelea în rândul potențialilor candidați la alegerile prezidențiale din 2024, cu o susținere de 6,3 la sută.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Informațiile de care dispunem astăzi arată amploarea acțiunilor ruse ce vizează subminarea Ucrainei și dezvăluie intențiile Kremlinului”, a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-o declarație dată publicității la Londra la scurt timp după ce la Moscova și Kiev trecuse de miezul nopții.

Marea Britanie, care a furnizat Ucrainei săptămâna aceasta 2.000 de rachete și o echipă de instructori militari, spune că deține informații potrivit cărora serviciile de informații rusești mențin legăturile cu „numeroși” foști politicieni ucraineni, inclusiv cu personalități de rang înalt care au legături cu fostul președinte Viktor Ianukovici. „Unii dintre acești politicieni țin legătura cu ofițeri de informații ruși implicați în prezent în planificarea unui atac asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul Ministerului britanic de Externe.

Fost președinte și premier al Ucrainei, Viktor Ianukovici a fugit în Rusia în 2014, după trei luni de proteste împotriva guvernării sale (protestele Euromaidan), și a fost condamnat în absență la 13 ani de închisoare pentru trădare, în 2019.

Diplomaţia britanică mai menţionează numele lui Serghei Arbuzov (viceprim-ministru în perioada 2012 – 2014, apoi prim-ministru interimar), Andrii Kluev (care a condus administraţia prezidenţială sub Viktor Ianukovici), Volodimir Sivkovici (fostul secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei) sau chiar Mikola Azarov (prim-ministrul Ucrainei în perioada 2010 – 2014).

Joi, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru ucraineni, inclusiv doi parlamentari în exerciţiu, acuzaţi de colaborare cu serviciile secrete ruse (FSB). Washingtonul a invocat „activităţile lor destabilizatoare” în Ucraina. Este vorba de parlamentarii Taras Kozak şi Oleg Voloşin, acuzaţi că au fost instruiţi de FSB să „recruteze foşti şi actuali oficiali guvernamentali pentru a se pregăti să preia controlul asupra guvernului ucrainean”, dar şi de Volodimir Sivkovici, citat în comunicatul diplomaţiei britanice.

„Rusia trebuie să reducă tensiunea, să pună capăt campaniilor sale de agresiune și dezinformare și să urmeze calea diplomației. Așa cum Marea Britanie și partenerii noștri au spus în repetate rânduri, orice incursiune militară rusă în Ucraina ar fi o greșeală strategică masivă, cu costuri serioase”, a avertizat șefa diplomației de la Londra.

Declarația, notează Reuters, a fost publicată în primele ore ale zilei de duminică (ora Moscovei și Kievului) și deocamdată nu există nicio replică din partea Kremlinului sau a lui Muraiev.

O sursă din Ministerul de Externe de la Londra a subliniat că nu este o practică obișnuită să fie făcute publice informații de la serviciile de spionaj, însă a fost luată această decizie după o analiză atentă, pentru a descuraja agresiunea rusă.

Ministerul britanic de Externe a refuzat să furnizeze dovezi pentru a-și susține acuzațiile, care vin într-un moment în care tensiunile dintre Rusia și Occident sunt în creștere, din cauza desfășurării de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina. Moscova dă asigurări că nu are intenții de invazie.

Pe de altă parte, Statele Unite consideră că acuzaţiile britanice conform cărora Moscova încearcă să instaleze un lider prorus în Ucraina sunt „profund îngrijorătoare”, a declarat Casa Albă sâmbătă ca răspuns la declaraţia Ministerului de Externe de la Londra, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„Acest tip de complot este profund îngrijorător. Poporul ucrainean are dreptul suveran de a-şi hotărî propriul viitor şi suntem alături de partenerii noştri aleşi democratic în Ucraina”, a declarat Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

Populare

Recomandări

Accident în Gorj. Șoferul s-a urcat băut la volan

Un bărbat de 41 de ani, din Târgu Jiu,...

Bebeluș găsit spânzurat alături de tatăl său

Un bărbat de 27 de ani și bebelușul său...

Olt. Bărbat înjunghiat în gât de o femeie

Un bărbat de 42 de ani din comuna Curtisoara...

Vâlcea. Călimănești, „Destinația Anului 2023”

Una dintre cele mai căutate și dezvoltate stațiuni turistice...