luni, mai 27, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Adrian Marinescu: În 2022 vom trece la etapa de convieţuire cu virusul

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală a explicat noul context în care e află România din punct de vedere pandemic. Nu trebuie să intrăm în panică odată cu diagnosticarea primelor cazuri ale noii variante Omicron a coronavirusului, spune Dr. Marinescu.

Datele care există până în acest moment arată că noua variantă nu dă în general forme severe de boală. Medicul spune totuşi că nu sunt excluse cu totul formele severe, însă numărul acestora va fi mult mai mic. Imunizarea cu serurile existente acum este în continuare foarte importantă, chiar şi dacă încă nu avem un update al vaccinului pentru varianta Omicron.

„Este foarte clar că după doi ani de pandemie, atunci când o variantă virală care se transmite uşor apare, ea va ajunge şi în România, e vorba doar de timp. Că sunt primele cazuri, diagnosticate, cele 2, 3, că avem şi pe lângă e clar, cum nu trebuie să facă nimic cetăţeanul faţă de ce a făcut, trebuie doar să ştie că e în pandemie şi că într-adevăr această variantă virală cu o mare probabilitate se va transmite, se va extinde, probabil cam peste tot. Trebuie să vadă şi partea plină a paharului, că totuşi, din datele de până cum pare că este mai degrabă cu forme uşoare, deci nu trebuie să intre în panică, dor că trebuie să se gândească că sărbătorile se vor face cu un echilibru mai degrabă pe partea sufletească sau, mai bine zis, interacţionând cu familia restrânsă, pentru că altfel există riscul să se infecteze şi este greu de spus dacă va face sigur o formă uşoară, vor fi şi cei care vor avea forme severe, categoric, chiar dacă în număr mic„, spune dr. Marinescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Imunizarea cu serurile actuale, esenţială în continuare. Nu este târziu acum pentru cei care încă nu s-au vaccinat cu prima doză, spune directorul medical al Institutului Matei Balş. Vaccinurile existente ne protejează de o formă severă a bolii COVID-19

„Nu este târziu şi cu siguranţă ar trebui să o facă şi aici sunt 3 aspecte: în primul rând că nu avem la îndemână un update al vaccinului, deocamdată nu există, probabil că o să treacă câteva luni până să-l avem la îndemână, 2, datele ştiinţifice pe care le avem ne spun că, în momentul în care faci booster-ul ai un răspuns imun care totuşi va fi bine potenţat, şi punctul al treilea şi probabil cel mai important este că nu contează dacă mă infectez sau pot transmite, ceea ce mă interesează este că, în momentul în care fac infecţia să am o mare probabilitate să am o formă autolimitantă, care să nu-mi pună viaţa în pericol, ori din tot ceea ce avem până acum aceste vaccinuri, cele existente în momentul de faţă, mă protejeză în a face o formă severă„, a explicat dr. Marinescu.

Anul 2022 va fi unul al convieţuirii cu virusul SAR-CoV 2, spune medicul. De asemenea, este posibil ca virusul să-şi piardă din puteri, iar efectele sale să scadă în intensitate. De aceste sărbători ar trebui să evităm spaţiile închise forte aglomerate, spune medicul.

„Anul 2022 este un an care trebuie să fie al echilibrului în ceea ce priveşte pandemia, adică trecerea la etapa de convieţuire. Foarte probabil că omicronul este chiar în această idee, nu ştiu dacă neapărat va mai fi şi valul al şaselea, foarte important nu e că apar noi variante virale, ci că, într-adevăr, dacă vorbim de domolirea virusului, lucrurile merg pe acel făgaş şi facem mai multe lucruri în acelaşi timp: căpătăm imunitate la nivelul mapamondului, prin vaccinare, trecând prin boală, virusul are şi el o evoluţie naturală şi evident că la un moment dat începe şi el să scadă în intensitate, mă refer la partea de agresivitate şi evident la un moment dat anul 2022 să însemne trecerea către acea etapă în care vom avea guturaiul, mai mult decât forma severă din terapie intensivă”, a mai spus medicul pentru news.ro

spot_img
spot_img
spot_img

Politica