vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Taxe și impozite mai mari pentru craioveni în 2022

Regulamentul de taxe și impozite locale pentru anul 2022 urmează să fie votat în ședința Consiliului Local Craiova. Întâlnirea consilierilor va avea loc la finalul acestei săptămâni, iar modificările în ceea ce privește dările craiovenilor vor fi efectuate în diferite sectoare: de la impozitele pe terenuri intravilane și mașini, până la taxele pentru eliberarea unor documente de urgență.

Având în vedere că impozitul pe teren intravilan, categoria de folosință terenuri cu construcții, rămăsese nemodificat la nivelul Municipiului Craiova, din 2016, va fi actualizat, pentru anul viitor. Potrivit autorităților locale, acest lucru se va întâmpla fără să atingă însă valoarea maximă stabilită prin Codul Fiscal, deși alte mari municipii din țară o aplică deja de anul trecut. Pentru persoanele juridice, cotele de impozitare pentru clădiri (ne)rezidențiale se mențin și în 2022. Astfel, un cetățean care deține o curte de 500 mp va plăti 700 de lei (1,4189 x 500). Anul trecut, o astfel de proprietate necesita o plată de 473 de lei, incluzând în calcule și ratele de inflație.

În ceea ce privește  impozitul pe mașini. Creșterea, de 1 leu la un autoturism cu capacitatea cilindrică între 1.600 cmc și 2.000 cmc este progresivă pe măsură ce capacitatea crește și este cauzată doar de rata inflației. Pe de altă parte, pentru autoturismele hibrid Primăria Municipiului Craiova propune reducerea impozitului cu 95%. Cât despre parcarea pe domeniul public taxele au mai crescut cu un leu, adică de la 45 de lei la 46 de lei. Câțiva lei se vor mai adăuga și pentru intrarea la Water Park și la cele pentru parcarea subterană.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Totodată, Primăria vrea să majoreze cota de impozitare de la 0,08, la 0,1%, cazul clădirilor rezidențiale deținute de persoanele fizice. Astfel, valoarea impozabilă a unei clădiri în zona A a Craiovei va fi cu 25% mai mare, cu o diferență de aproximativ 60 de lei.

Taxele pentru eliberarea unor documente de urgență cresc cu 1 până la 6 lei. De exemplu, taxa de urgență pentru eliberarea certificatului de atestare a extinderii construcției se stabilește la 226 de lei, cu 6 lei mai mult față de anul 2021.

Autoritățile locale au ținut să scoată în evidență, luna trecută, și reducerea unor impozite, comparativ cu anul în curs: „Propunerea privind nivelul impozitelor şi taxelor locale, din Craiova, pentru 2022, include și câteva modificări de reducere a unor impozite, cum ar fi: reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile rezidențiale, pe o perioadă de 3 (trei) ani consecutivi, pentru acei proprietari care aleg să-și refacă fațadele. Menționăm că nu este nevoie de autorizație de construire pentru repararea fațadelor”, anunța Primăria Craiova.

Politica