sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Specialiștii, apel către gravide: „Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu”

Reprezentanții Societății de Obstetrică și Ginecologie din România fac apel la femeile care așteaptă un copil să se vaccineze cât mai repede împotriva coronavirusului.

Specialiștii români prezintă o listă cu date despre eficiența vaccinurilor în cazul femeilor însărcinate și riscurile la care acestea se expun dacă se îmbolnăvesc de COVID-19, informații acumulate în ultimele 19 luni, după cum se arată într-un comunicat de presă al societății.

Potrivit sursei citate, datele „confirmă fără dubiu” că „boala COVID-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei”. Pe de altă parte, vaccinarea anti-COVID a gravidelor scade riscul de infecție de peste 5 ori și reduce de 10 ori riscul de a face o formă severă a bolii sau de a ajunge la spital, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, imunizarea „scade riscul de deces al gravidelor infectate cu Sars-CoV-2 de 11 ori”. Specialiștii mai precizează că vaccinarea anti-COVID a femeii însărcinate protejează și nou-născutul, în condițiile în care „anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere”.

În același timp, reprezentanții Societății de Obstetrică și Ginecologie din România precizează că „vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare”, însă trecerea prin COVID-19 „poate afecta grav fertilitatea”.

„Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, este apelul specialiștilor la femeile însărcinate din România.

Șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternității Bucur, Octavian Olaru, a declarat că dacă înainte de pandemia de COVID-19, rata de nașteri prin cezariană la maternitatea unde lucrează era de 60%, acum a ajuns la aproape 90% din totalul nașterilor. În plus, acesta spune că s-a observat o creștere a ratei de nașteri premature, peste media națională, din cauza complicațiilor date de COVID. La rândul său, medicul Radu Vlădăreanu, șef de Disciplină Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie la Elias și vicepreședintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătății, recomandă vaccinarea anti-COVID în orice etapă a sarcinii.

„Femeile care vor să rămână gravide sau sunt gravide, orice lăuză sau mamă care alăptează – toată această categorie trebuie să se vaccineze. Știm foarte bine că vaccinul nu reprezintă un risc pentru femeia însărcinată, dimpotrivă, îi salvează viața și ei, și copilului”, a spus dr. Vlădăreanu.

Politica