miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un oraș din Noua Zeelandă și-a demis vrăjitorul

Vrăjitorul din Noua Zeelandă a fost eliminat din statul de plată public după ce a oferit, timp de peste două decenii, „acte de vrăjitorie și alte servicii asemănătoare vrăjitorilor” pentru Christchurch, la un cost de 368.000 de dolari.

Decizia Consiliului Christchurch de a rezilia contractul lor cu vrăjitorul, Ian Brackenbury Channell, în vârstă de 88 de ani, îi costă 16.000 de dolari pe an.

„Niște birocrați care nu au nicio imaginație”, a comentat vrăjitorul decizia consilierilor locali. El spune că nu se va opri din ceea ce face.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit Consiliului Local, vrăjitorul nu se mai potrivește viziunii lor promoționale pentru „orașul modern”. 

Orașul se lansează într-o nouă campanie de promovare turistică. În conceptul care-i stă la bază – bazat pe ideea de modernitate – nu și-ar mai găsi loc rolul un vrăjitor. 

Christchurch era probabil singurul oraș din lume care avea un vrăjitor oficial, plătit de primărie.  Printre altele, Vrăjitorul invoca ploaia în perioadele de secetă, dar principala lui menire era, de fapt, să fie o atracție a orașului.

Însă, prezența Vrăjitorului în ultimii ani se diminuase, iar aparițiile sale deveniseră mai rare. El spune că autoritățile sunt cele care au vrut ca el să devină mai puțin vizibil și nu au răspuns sugestiilor sale de îmbunătățire a turismului.

Vrăjitorul promite însă că își va continua aparițiile regulate la Centrul de Artă din Christchurch și va sta în continuare de vorbă cu turiștii și localnicii. Centrul găzduiește, de altfel, luna aceasta o expoziție despre viața sa, care este susținută de Consiliul Local.

Când a fost întrebat dacă va blestema Consiliul pentru decizia sa, Vrăjitorul a spus că preferă să dea binecuvântări. „Dau copiilor vise fericite, dau sănătate generală, iar pe birocrați vreau să-i fac să devină mai umani”, a spus Vrăjitorul scos la pensie.

Considerat o operă umană vie, în 2009 primise chiar medalia Serviciilor Coroanei, scrie digi24.ro care citează The Guardian.

Născut în Marea Britanie, Ian Brackenbury Channell s-a stabilit în Noua Zeelandă în anii ’70, unde a devenit cunoscut ca „Vrăjitorul”. De-a lungul anilor, a devenit omniprezent în oraș. În piața pavată din fața Catedralei din Christchurch, își predica teoriile despre viață, purtând robe de vrăjitor. A devenit o figură atât de cunoscută, încât și-a câștigat o evaluare pe TripAdvisor (patru din cinci stele). 

Bărbatul a început să facă „acte de vrăjitorie” în public, fiind o sursă de divertisment, la scurt timp după ce a ajuns în Noua Zeelandă, în 1976. Când Consiliul Local din Christchurch a încercat să-l oprească, publicul a protestat.

În 1982, Asociația Directorilor Galeriilor de Artă din Noua Zeelandă a declarat că Ian Brackenbury Channell a devenit o operă de artă vie, iar apoi, în 1990, premierul de la acea vreme, Mike Moore, i-a cerut să ia în considerare posibilitatea de a deveni Vrăjitorul Noii Zeelande.

„Fără îndoială, vor exista implicații în domeniul vrăjilor, binecuvântărilor, blestemelor și al altor chestiuni supranaturale care depășesc competența unor simpli prim-miniștri”, i-a spus Mike Moore într-o scrisoare scrisă de mână.

De atunci, Vrăjitorul a susținut spectacole în Christchurch, iar din 1998, a fost plătit cu 16.000 de dolari neo-zeelandezi (circa 11.000 de dolari americani) pe an de către Consiliul Local al orașului Christchurch. În contract, obiectul de activitate trecut era… „vrăjitoria”.

Foto: stuff.co.nz

Politica