joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Florin Cîțu: „Personalul didactic să fie vaccinat sau testat. Copilul netestat rămâne în online”

Prim-ministrul Florin Cîțu a explicat, joi, la TVR1, felul în care va funcționa testarea elevilor și a profesorilor pe baza noilor restricții care vor intra în vigoare în zonele cu incidență de peste 6 la mie – „Copilul netestat rămâne în online”, a spus premierul

„Mă interesează ca personalul care lucrează în aceste școli să fie vaccinat sau cel puțin testat în perioada următoare. Una este testarea pentru elevi și alta e pentru personalul didactic. Acolo vom impune reguli mai ferme, venim cu un proiect de lege care merge în Parlament și va impune testarea obligatorie pe costul celui care nu vrea să se vaccineze.

Dacă nu e nimeni infectat se vor face teste și apoi se va vedea care e situația în școala respectivă. Într-o localitate în care ai incidența așa mare probabilitatea e mare să fie cineva infectat, dar noi oferim și această posibilitate, dacă totuși există această variantă în care să nu fie în școală persoane infectate, să meargă școala mai departe. Vom lua pe fiecare clasă în parte și apoi se va evalua pe școală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După această hotărâre a CNSU, vor veni ordinele Ministerului Sănătății și Ministerului Sănătății care vor veni cu mai multe detalii pentru că aici sunt mai multe semne de întrebare referitor la de câte ori se vor testa copiii la școală. Deja am pus aceste teste non-invazive în hotărârea CNSU din această seară, dar aș vrea detaliile să vină de la ei, să spună exact cum se va întâmpla.

Noi încercăm să oferim toate variantele de testare ca școala să meargă în continuare cu prezență fizică. Dacă cineva nu vrea să-și testeze copilul la școală poate s-o facă în altă parte unde are încredere să-l testeze.

Copilul netestat rămâne în online”, a spus premierul Florin Cîțu la TVR1.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a emis Hotărârea prin care se propun noile reguli în contextul accelerării pandemiei COVID-19. Principala modificare constă în păstrarea şcolilor deschise, cu prezenţă fizică, indiferent de rata de infectare din localitate, fiind eliminat pragul de 6 la mie rată de infectare. Trecerea la sistemul online se va face la apariţia unor cazuri de COVID-19 în rândul elevilor sau profesorilor.

De asemenea, CNSU propune Guvernului să folosească în școli teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/ învățători/ educatori, „în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2”.

Ministerul Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, va identifica testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și va comunica specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

„În momentul în care va apărea într-o clasă un copil care este infectat, din acel moment, pe baza Ordinului comun Ministerul Educației – Ministerul Sănătății care se va da, toată clasa va trece în online pentru 14 zile. Această perioadă se poate prescurta numai în cazul în care după a 8-a zi toți elevii sunt testați și sunt negativi”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Politica