Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Firmele pot depune până vineri declarația privind beneficiarul real

Publicat

pe

Companiile din România trebuie să depună declarația de beneficiar real până la data de 1 octombrie, în caz contrar riscând o amendă de până la 10.000 de lei. Vestea bună este că în acest an procesul a fost ușor simplificat, fiind eliminată „cererea” pentru depunerea declarației.

Declarația privind beneficiarul real a redevenit obligatorie în acest an, fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui spunând că obligația a fost strecurată pe furiș. Inițial, termenul de depunere era mult mai scurt, însă el a fost prelungit până la 1 octombrie.

Declarația de beneficiar real este o declarație cu toate datele de identificare ale persoanei care deține o firmă sau exercită controlul asupra ei.

Inițial, firmele trebuiau să depună o cerere pentru depunerea declarației de beneficiar real (2 pagini), declarația de beneficiar real propriu-zisă (6 pagini), actul de identitate al solicitantului, și dacă este cazul împuternicirea specială în formă autentică, avocațială sau delegație pentru persoanele desemnate să îndeplinească formalitățile legale.

Ulterior, procesul a fost simplificat, fiind eliminată cererea pentru depunerea declarației, iar acum declarația de beneficiar real are doar o pagină și jumătate, scrie economedia.ro

De asemenea, au fost introduse mai multe forme și modalități de depunere a declarației, astfel:

  • pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică,
  • pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier,
  • pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.

Declarația poate fi depusă fie în persoană, fie trimisă prin poștă sau e-mail cu semnătură electronică până pe 1 octombrie.

Firmele care nu depun declarația privind beneficiarul real până la data de 1 octombrie riscă o amendă de până la 10.000 de lei.

„Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție se sancționează cu amendă; dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.!!! (art. 57 din Legea nr. 129/2019)”, arată Registrul Comerțului.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.