vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Doza 3 se va face cu Pfizer sau Moderna, numai cu programare pe platforma de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a declarat, în conferința de presă săptămânală privind evoluția campaniei de vaccinare, că indiferent de serul administrat inițial, doza booster se va face cu un ser pe bază de ARN mesager, a declarat medicul militar.

” În acest sens, luăm în considerare în primul rând administrarea unei doze 3 categoriei de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns impun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare, și aici sunt incluse categoriile persoanelor cu condiții de imunosupresie, dar și persoanele care prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei, precum personalul medical”, a spus medicul.

”La acest moment, vorbim de administrarea dozei 3 cu un vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest vaccin, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care a abordat-o toate celelalte state a fost de a administra unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De asemenea, acesta a anunțat că pentru a treia doză de vaccin anti-Covid e necesară programarea în platformă. Personalul medical face excepție de la această regulă, fiind vaccinat în unitățile sanitare.

„Pentru doza 3, lăsând la o parte personalul care se va ocupa de vaccinare la locul de muncă, cum e cazul personalului medical, dorim programarea prin Platforma Națională de Vaccinare. Ținând cont de faptul că persoanele eligibile pentru doza 3 care să îndeplinească criteriul de cel puțin 6 luni de la finalizarea schemei inițiale ar fi persoanele care au fost vaccinate la final de decembrie, ianuarie, inclusiv luna martie, înseamnă un număr aproximativ de 1.100.000 de persoane care au schemă completă de vaccinare până la finalul lunii martie”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, în cadrul conferinței de presă.

Medicul militar a explicat că în acest mod se evită aglomerația în centrele de vaccinare și este „o modalitate ordonată de programare”.

Astfel, cei care doresc să facă doza a treia se pot programa pe platforma pusă la dispoziție de Ministerul Sănătății: programare.vaccinare-covid.gov.ro.

În prima fază, de doza 3 vor beneficia persoanele peste 65 de ani, pacienții oncologici, pacienții posttransplant, persoanele cu afecțiuni cronice și cele cu imunodeficiente moderate sau severe. Apoi, se va include, progresiv, și restul populatiei, scrie libertatea.ro

„Avem suficiente doze pentru doza 3. Recomandăm consolidarea schemei de vaccinare cu această doză de rapel, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.


Politica