Parlamentul European cere eliminarea experimentelor pe animale

Parlamentul European cere Uniunii Europene, într-un text adoptat joi, să accelereze trecerea la un sistem care să nu mai folosească experimente pe animale pentru cercetarea științifică. Într-un singur an au fost ucise peste 12 milioane de animale în scopuri științifice.

Textul, care nu are caracter obligatoriu, a fost adoptat cu o cvasi-unanimitate: 667 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 16 abţineri.

Europarlamentarii reuniţi la Strasbourg cer un plan de acţiune fixând „termene pentru a elimina treptat recurgerea la animale în cercetare şi teste”.

„Deputaţii doresc o finanţare suficientă pe termen mediu şi lung pentru a asigura dezvoltarea, validarea şi introducerea rapidă a unor noi metode experimentale, mai ales prin finanţare sporită în cadrul Horizon Europe”, programul de cercetare şi inovaţie al Uniunii Europene, explică Parlamentul European într-un comunicat preluat de AFP, potrivit Agerpres.

Experimentele pe animale sunt interzise în UE pentru produse cosmetice din 2009 şi legislaţia actuală stabileşte cerinţe privind bunăstarea animalelor încă necesare pentru ştiinţă.

Cu toate acestea, mai mult de 12 milioane de animale (peste 90% şoareci) au fost crescute şi ucise în 2017 pentru scopuri de cercetare, iar multe dintre ele, din motive diferite, nu au fost utilizate în cele din urmă în procedurile ştiinţifice, potrivit unui raport din februarie 2020 al Comisiei Europene.

Atunci când recurgerea la animale în cercetare este inevitabilă, în absenţa unor metode alternative, „aceste regimuri de testare ar trebui să aibă loc numai în condiţii optime, care să reducă durerea, anxietatea şi suferinţa animalelor în cauză”, insistă europarlamentarii, care au dezbătut subiectul în iulie.

Populare

Recomandări

Mehedinți: Gorjeni prinși la furat, în Arginești

Au venit în Mehedinți la furat de motorină și...

O şopârlă egipteană, eroină după ce „a invadat” Israelul

O şopârlă gecko egipteană, al cărei nume ştiinţific este...

Epidemiile de rujeolă: Ministerul Sănătății vrea ca gradul de vaccinare să depășească 95%

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect...