sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Caricaturistul oltean, implicat cu sufletul în acte caritabile. Gogu Neagoe face minuni din creioanele colorate

Gogu Neagoe este un oltean îndrăzneț, pasionat de creioane și de caricaturism, ale cărui opere au ajuns în zeci de țări din Europa, dar și din alte continente.

Artistul în vârstă de 44 de ani și-a dedicat viața operelor de caricatură, ducând pasiunea peste limitele la care se aștepta vreodată. A creionat sute de de portrete, a intrat în contact cu zeci de personalități și, cel mai important, a ales să-și doneze operele în scopuri caritabile.

Anul trecut, de Ziua Femeii, a participat în București la un eveniment caritabil, donând pentru o cauză nobilă. Gogu Neagoe a realizat un număr de 246 de portrete participanţilor la crosul pentru viaţă „Hope Run for Alexandra”. Suma colectată de la beneficiarii caricaturilor a fost donată integral pentru ajutorarea polițistei de la Brigada Rutieră din Bucureşti, diagnosticată de melanom malign al membrului inferior clark 4.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După eveniment, artistul a fost declarat „Omul săptămânii”. Însă intenția sa de a face bine nu este ghidată de spiritul material sau de dorința de a deveni cât mai faimos, ci de bunătate și de credința că poate ajuta.

De asemenea, în anul 2013, artistul a donat patru lucrări pictate în valoare de 15.000 de euro, la un eveniment caritabil, pentru copiii cu probleme de sănătate și care provin din medii defavorizate. A mai participat, fără onorariu, la multe evenimente caritabile de sănătate pentru femei bolnave de cancer județul Olt, realizând caricaturi pentru invitaţi, iar sumele colectate din caricaturi au fost donate integral pentru susţinerea unor proiecte de prevenire şi tratament pentru cancerul mamar, precum cel din 2015, și anume „Rotary susţine lupta împotriva neoplasmului mamar – Screening gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural, judeţul Olt”.

O altă acțiune umanitară  a caricaturistul oltean a constat în faptul că  și-a vândut mai multe lucrări de artă  cu personalități din fotbal, dar și șase portrete ale Simonei Halep  în scop caritabil, toate fondurile strânse fiind folosite pentru achiziționarea  mai multor defibrilatoare medicale automate.

Gogu Neagoe este membru al Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România din 2006, iar din anul 2008 este membru al Asociaţiei Internaţionale de Arte Plastice din Germania, UNESCO. A participat la numeroase festivaluri naţionale şi internaţionale de pictură şi caricatură, iar lucrările sale se află în colecţii particulare din România şi din străinătate. Caricaturistul oltean este invitat de onoare an de an la festivaluri de folclor din România, cum ar fi Festivalul de folclor „Căluşul Românesc” de la Slatina, cu o tradiție de 21 de ani, Festivalul Naţional de Folclor „Cântece Oltului”, Călimăneşti, judeţul Vâlcea, organizat de peste 51 de ani, în luna august, de Sfânta Maria, Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Peştişorul de Aur”, Tulcea, care are loc la începutul lunii august.

Tot pasiunea îl ghidează pe artist să organizeze, în mod regulat, salonul de caricaturi la Festivalul Naţional de Caricatură şi Umor „Oltenii şi restu’ lumii”, din municipiul Slatina.

Rezonanța mondială a numelui său a făcut ca ale sale caricaturi să fie expuse în muzee de artă din Australia, SUA, Los Angeles, Iran, Franţa, Italia, Germania, China, Japonia, Bulgaria, Belgia, Grecia.

Mai mult, talentul său de neegalat de a desena portrete grafice după o descriere foarte sumară face ca Gogu Neagoe să se alăture muncii polițienești. Astfel, oamenii legii sau procurorii apelează frecvent la munca sa pentru a realiza portrete-robot care să ajute la soluţionarea mai rapidă a cazurilor. 

Politica