vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum sunt așteptați elevii craioveni, înapoi, în bănci

Școlile din Craiova au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru noul an. Elevii așteaptă să revină în bănci, după un an tensionat, în care au fost nevoiți să învețe de acasă, online și foarte rar fizic, în anumite momente. În interiorul unităților de învățământ din Bănie se face curățenie, la fel și în curtea acestora. Contextul este diferit față de anii precedenți, pentru că oamenii deja au realizat, în mare parte, ce înseamnă pandemia, iar școlile nu vor risca să-și deschidă porțile nepregătite din punct de vedere sanitar.

Totuși, Primăria Craiova nu a ajutat, momentan, școlile cu măști sau dezinfectante. Primarul orașului a explicat și de ce nu au fost distribuite aceste produse: se așteaptă finanțarea europeană.

„Momentan nu avem achiziționate măști sau dezinfectante pentru școli. Suntem într-o procedură, pe fonduri europene. În momentul în care se se va finaliza, măștile vor fi distribuite către școli. În toată România este această situație. Dacă este nevoie de teste și pe lângă măști, este o întrebare care trebuie să fie adresată Inspectoratului Școlar. Nouă nu ne-a fost comunicat nimic. Nici nu știm cu cine să mai ținem legătura în școli, pentru că s-au schimbat directorii chiar înainte de începerea unui nou an școlar. Primăria nu pune la dispoziția școlilor nimic din toate acestea și nici nu ni s-a solicitat așa ceva. Este o chestiune pe care trebuie să o rezolve Ministerul Educației”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Colegiul Național „Nicolae Titulescu” directorul supraveghează în persoană felul în care se face curățenia. Acesta spune că liceul pe care îl conduce este pregătit de noul an și nu își face probleme în legătură cu finalizarea curățeniei și nici în ceea ce privește siguranța împotriva COVID-19.

„Suntem la etapa de curățenie, de aranjare, zugrăveli ușoare. Suntem în grafic cu tot ceea ce înseamnă partea administrativă, dar și cu tot ceea ce înseamnă protecția împotriva COVID-19. Dispunem de materiale necesare: măști și dezinfectant. Așteptăm ordinul comun pe care îl vor prezenta cei din Minister. Prin școală se muncește. Se taie iarba și se strânge. Reabilitarea curții școlii și a terenului de sport s-a făcut în această vacanță. Am fost sprijiniți. E un lucru foarte bun. S-a făcut în toată Craiova, fiind un program la nivel local. Am primit și echipamente sportive, panouri de baschet, porți de handbal. Totul este deja gata pentru prima zi de școală”, a spus directorul Colegiului Național „Nicolae Titulescu”.

Cele două corpuri ale Școlii Gimnaziale „Sf. Gheorghe” sunt curățate și dezinfectate. Acolo, elevii învață doar dimineața și sunt împărțiți în fostele școli 23 și 24, din cartierul Brazda lui Novac. Directorul unității de învățământ s-a declarat încântat de reabilitatea terenurilor de sport și susține că îi așteaptă pe copiii din cartier să facă mișcare, după ore.

„Pregătirile decurg bine. Școala are două clădiri. Vis-a-vis de Baba Novac este sediul central. Acolo este învățământ primar și gimnazial, iar clădirea aceasta (nr. școala situată pe str. Lămâiței) are grădiniță și învățământ primar. La ambele școli se învață până la ora 15:00, maxim”, a spus Radu Nicolae, directorul Școlii Gimnaziale „Sf. Gheorghe”.

Curățenie se face și la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, acolo unde au fost făcute mai multe renovări. Lucrările vor fi gata până la finalul acestei săptămâni, după cum spun angajații unității de învățământ.

Terenurile de sport, reabilitate în vacanța de vară

Autoritățile locale din Craiova s-au lăudat cu reabilitarea terenurilor de sport din incinta școlilor din oraș. Vacanța de vară a fost momentul perfect pentru asfaltările zonelor în care elevii vor face orele de educație fizică. Totuși, la Școala 35 din cartierul Rovine, acolo unde acum învață trei clase ale Școlii 21,  terenul este mai mult peticit. În curte s-a făcut curățenie, iar la mijlocul acestei săptămâni mai rămânea doar ca mormanele de mizerie să fie aruncate într-un loc corespunzător.

„Primăria Municipiului Craiova continuă programul de modernizare a unităților școlare din oraș. Odată refăcută infrastructura bazelor sportive școlare, s-a trecut la marcarea terenurilor de sport și la montarea de echipamente specifice, precum coșuri de baschet sau porți pentru fotbal. În plus, aceste zone vor fi împrejmuite de garduri supraînălțate cu plase de protecție. Montarea acestor echipamente a debutat la ambele sedii ale Școlii Sfântul Gheorghe din Brazda lui Novac. Până la începerea anului școlar, ne străduim să finalizăm majoritatea lucrărilor, pentru a oferi elevilor și profesorilor cel mai bun mediu de învățare și predare”, a spus Lia Olguța Vasilescu.

Politica