joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ce consecințe poate avea sedentarismul asupra somnului

Mereu a fost cunoscut faptul că sedentarismul are efecte negative asupra organismului. Un studiu american pune în evidenţă beneficiile unui mod de viaţă activ, care reduce riscul apneei obstructive în somn. Cercetarea a monitorizat, pe o perioadă de 10-18 ani, 137.917 subiecţi din SUA, potrivit medichub.ro. Au fost monitorizate orele de activitate fizică şi de sedentaritate ale participanţilor la studiu, de ambe sexe, informează publicaţia Santé Magazine. Studiul a fost publicat în European Respiratory Journal.

„În cercetarea noastră, nivelurile ridicate de activitate fizică şi mai puţine ore petrecute în faţa televizorului şi pe scaun, la muncă (…) au fost asociate unei incidenţe mai slabe a apneei obstructive în somn, după ce s-a ţinut cont şi de factorii potenţiali de confuzie”, a arătat Tianyi Huang, epidemiolog la Brigham and Women’s Hospital din Boston şi co-autor al studiului.

Rezultatele lsugerează că un mod de viaţă activ, indiferent de intensitate, are rol atât în prevenirea, cât şi în tratamentul apneei obstructive.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tianyi Huang a mai arătat că activitatea fizică şi comportamentul sedentar sunt asociate în mod independent riscului de apnee obstructivă în somn. În cazul persoanelor care petrec, zilnic, multe ore pe scaun, creşterea activităţii fizice în timpul lor liber poate să reducă riscul apneei în somn.

La fel, pentru cei care nu sunt în măsură să facă zilnic mişcare, din cauza restricţiilor fizice, simplul fapt de a desfăşura diverse activităţi de intensitate mică şi medie, în picioare, este în măsură să reducă riscul sindromului în cauză.

Politica