miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pacienții cu afecțiuni cronice cer personalului medical să se vaccineze împotriva Covid-19: ”Vă rugăm să arătați respect”

Apel la responsabilitate făcut de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România în contextul pandemiei. Reprezentanții COPAC cer ca toți angajații din Sănătate să se imunizeze împotriva Covid-19.

”De fiecare dată, pacienţii au fost obligaţi să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranţa personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătaţi acelaşi respect pacienţilor şi să nu îi puneţi în pericol”, transmite sursa citată. 

Reprezentanții COPAC subliniază că, prin nevaccinare, personalul medical riscă să pună în pericol viața pacienților și cer Ministerului Sănătății să ia măsuri pentru ca acesta să se imunizeze împotriva Covid.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Vaccinarea profesioniştilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de siguranţa pacienţilor. Numeroşi pacienţi cronici sunt la risc de a dezvolta complicaţii ale unor boli infecţioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiţi pacienţi, de exemplu persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimune sau transplant, sunt vulnerabili la infecţii în general. Mai mult, anumiţi pacienţi nu pot fi vaccinaţi din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepţia persoanelor care au contraindicaţii de vaccinare”, se arată în comunicatul transmis joi.

Coaliția amintește că pandemia a sporit vulnerabilitatea pacienţilor cronici și că aceștia se confuntă în continuare cu probleme. 

”Mulţi au avut întârzieri în diagnosticare sau probleme în continuitatea tratamentului. Potrivit studiilor COPAC, 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic din teamă sau din lipsa accesului. Pe măsură ce restricţiile au fost ridicate, pacienţii cronici continuă să fie îngrijoraţi în legătură cu siguranţa lor. Ei sunt cea mai vulnerabilă categorie în această perioadă şi nu trebuie să uităm că vine valul 4 al pandemiei. Ne confruntăm cu accesul îngreunat la diagnosticare, tratament şi monitorizare. De multe ori, pacienţii aşteaptă în căldură sau în frig în faţa spitalului ore în şir. De fiecare dată, pacienţii au fost obligaţi să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranţa personalului medical. De aceea, vă rugăm să arătaţi acelaşi respect pacienţilor şi să nu îi puneţi în pericol”, se mai arată în comunicat.

Prin acest apel, COPAC se alătură unei iniţiative a European Patient Forum, al cărui membru este, de a solicita tuturor statelor Uniunii Europene protejarea pacienţilor prin asigurarea vaccinării personalului medical, potrivit Agerpres.

Apelul vine în contextul în care ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că este analizată varianta introducerii testării periodice, constra -cost, a personalului medical care nu s-a vaccinat.

Politica