vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cele mai ciudate simptome și sechele provocate de COVID-19: De la căderea părului până la pacienți care fac accident vascular fără să fi avut niciun fel de simptome respiratorii

Tuse, febră, stare de oboseală, durere în gât, dificultăți de respirație sau pierderea gustului și a mirosului, acestea sunt cele mai frecvente simptome care pot indica îmbolnăvirea de COVID-19 și pe care le cunoaștem de mai bine de un an.

Însă, medicii vorbesc despre pacienți complet asimptomatici care rămân cu sechele importante, despre probleme vasculare frecvente și despre pacienți COVID care au suferit accidente vasculare cerebrale fără să aibă anterior niciun fel de simptome respiratorii.

De asemenea, medicii consultați de HotNews.ro vorbesc inclusiv despre căderea părului la mulți pacienți: „Am avut foarte mulți pacienți COVID cărora le-a căzut părul”, afirmă prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, șeful Laboratorului de Explorări Funcționale respiratorii speciale din acest spital și președintele Societății Române de Pneumologie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pierderea părului, am auzit la coafor că s-a discutat îndelung această problemă între doamne”, confirmă și subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Nici pierderea gustului și a mirosului, interpretate inițial ca simptome banale, nu sunt ceea ce par. Pierderea gustului și a mirosului reprezintă, în realitate, un simptom neurologic: „Gândiți-vă numai că unul dintre cele mai comune simptome a fost pierderea gustului și a mirosului. Acesta este un simptom neurologic. Este doar icebergul a ceea ce se întâmplă în sistemul nervos central”, subliniază prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca și președintele Socității Române de Reumatologie.

Un alt fenomen care le dă bătăi de cap atât pacienților, cât și medicilor, este reprezentat de leziunile vasculare provocate de boala COVID: „Am avut pacienți, inclusiv în pediatrie, care au multe leziuni vasculare, în special la nivelul membrelor inferioare”, povestește prof. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumologie la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București și președintele Societății Române de Pneumologie.

„Sunt și pacienți care fac accidente vasculare cerebrale și atât, fără să aibă afectare pulmonară. Secțiile de neurologie au fost pline de accidente vasculare cerebrale”, subliniază medicul Roxana Nemeș.

Prof. dr. Simona Rednic, medic primar Medicină Internă la Spitalul Judeţean din Cluj, avertizează că „sindroamele imune la distanță de bolile infecțioase nu sunt o surpriză. Reacțiile la distanță de infecții sunt cunoscute de mult în medicină. Aproape că nu este organ care să fie ferit, sunt o mulțime, de la piele la păr, la sistemul nervos central, toate par să fie afectate de COVID.”

„Ani de zile de acum înainte, ar putea să vină oameni cu diverse simptome, legate de cele mai diverse organe – oboseli, dureri musculare, tulburări neurologice minore, oboseală, amorțeli, tulburări de memorie – începem să le atribuim COVID-ului și nu altor cauze. Ar putea fi tot mai mulți pacienți”, completează și Nicolae Rednic, medic primar Medicină Internă la Cluj.

În literatura de specialitate se vorbește mult în acest moment și despre riscul de sindroame long COVID – sechele care rămân la pacienții care au trecit prin boală, atrage atenția și medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.

„Avem șanse să dezvoltăm o formă ușoară de boală sau moderată cel mult, dar întrebarea care se pune este ce se întâmplă în viitor cu persoanele care trec prin boală. Pentru că 10% până la 20% dintre pacienții care fac COVID rămân cu acest sindrom long COVID, care în cazul pacienților cu forme ușoare și moderate se duce mai mult către simptomatologie neurologică pe termen lung – dureri de cap, astenie, dureri musculare, o stare de disconfort fizic. Este o patologie despre care nu știm aproape nimic în acest moment”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit hotnews.ro

Politica