sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alimentarea cu apă, sistată în mai multe localități din Olt

Cetățenii din mai multe localități de pe raza județului Olt au rămas, nopțile trecute, fără apă. Motivul invocat de Compania de Apă Olt ar fi „o situație de urgență sau o avarie pe rețelele de alimentare cu apă”, din cauză că utilizarea apei este destinată doar uzului casnic și nu altor activități care îngreunează.

Reprezentanții companiei au venit cu lămuriri după ce apa a fost oprită miercuri noaptea în satele Recea și Zorleasca din comuna Valea Mare. Consumul prea mare de apă pentru udatul grădinii și gazonului a dus astfel la oprirea alimentării cu apă pe timp de noapte.

„Comuna Valea Mare este în această situație și Compania de Apă Olt nu mai are posibilitatea să asigure serviciul de alimentare cu apă, continuu și în parametrii normali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De aceea, de la ora 21.00 până la ora 5.00, alimentare cu apă va fi oprită în satele Recea și Zorleasca!

Facem, din nou, apel la cetățenii din Valea Mare să folosească apa din rețeaua publică numai pentru consumul casnic.

Apa din rețeaua publică de alimentare cu apă nu se folosește pentru a uda grădina, gazonul, pentru umplerea bazinelor și piscinelor.

Acest lucru este prevăzut și în contractul încheiat între Compania de Apă Olt și clienți, dar și la art. 229 din Ordinul nr. 88/2007 al ANRSC.

Din păcate, pentru că sunt cetățeni care nu respectă recomandările noastre și reglementările în vigoare, multe familii din comuna Valea Mare sunt acum afectate de lipsa apei potabile!”, au transmis, miercuri, reprezentanții Companiei de Apă Olt.

Societatea a explicat din nou, joi, că măsura de a opri alimentarea apei vine în contextul în care foarte mulți olteni folosesc apa în scopuri nepotrivite.

„Atunci când Compania de Apă Olt oprește alimentarea cu apă, într-o localitate, chiar dacă este pandemie sau caniculă, este vorba de o situație de urgență sau de o avarie pe rețelele de alimentare cu apă.

Majoritatea întreruperilor, din ultimele zile, au fost cauzate de consumul mare de apă, mai ales seara, când apa din rețeaua publică este folosită pentru a uda grădinile sau gazonul

Sistemul de alimentare cu apă a fost proiectat și construit, în baza legislației din România, care prevede ca utilizarea apei să fie, exclusiv, pentru consumul casnic.

Astfel, s-a stabilit numărul de foraje necesare, volumul rezervoarelor de acumulare, parametrii electropompelor din forajele de apă  și din stațiile de pompare. Utilizarea apei în alte scopuri, pentru a uda grădina, gazonul, pentru umplerea bazinelor și piscinelor, duce la dezechilibre între cantitatea de apă extrasă si acumulată în rezervoare si cantitatea de apă care se pompeaza în rețeaua de distribuție.

Un rezervor de acumulare apă se umple între 5 și 7 ore.

Umplerea lui nu se poate face decât prin oprirea furnizării apei potabile către consumatori”, au mai spus reprezentanții Companiei de Apă Olt.

Politica