joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cîmpeanu: Înscrierea la orele de educație sexuală să se facă la fel ca la ora de religie

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că educația sexuală ar trebui să fie inclusă într-un modul mai larg, care să includă și educație rutieră și financiară.

El propune ca elevii să participe la ora de educație sexuală la fel cum se întâmplă acum cu ora de religie: să fie înscriși toți, iar apoi să fie retrași punctual, dacă părinții nu sunt de acord.

„Să fie înscriși la început, după care să se poată retrage punctual, caz cu caz, dacă părinții refuză. Acesta ar trebui să fie sistemul și trebuie să fie corelat cu caracterul respectivei discipline, integrată într-un modul de educație pentru viață”, a spus ministrul, la Digi24.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Mai mult decât atât, avem disciplina de educație sanitară, cu componenta de educație sanitară, care este foarte echilibrată, pornește de la cele mai simple noțiuni, inofensive, așa cum e firesc să fie adaptate la clasa a V-a, și merge până la cele mai nesofisticate noțiuni de educație sexuală în clasele terminale ale liceului. Această disciplină e parcursă însă de un număr foarte mic de elevi, între 6 și 9%. Este o disciplină opțională”, a mai spus Cîmpeanu.

El a comentat o declarație a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, care a spus că există deja un ordin de ministru conform căruia educația sexuală se face în timpul orei de biologie.

„Nu e nevoie de nicio lege. Ceea ce citesc acum e în ordinul de ministru 3393 din 2017. Citat: Se vor preda la biologie clasa a VII-a elemente de igienă și de prevenire a îmbolnăvirilor sistemului reproducător la om, infecții cu transmitere sexuală. 2. Trebuie discutat ceea ce e comportament sexual iresponsabil, întreruperi de sarcină, sarcina nedorită, în scopul identificării comportamentelor de risc și formularea de concluzii. De exemplu: formularea unor reguli de igienă, stil de viață sănătos pe baza informațiilor extrase din surse de documentare privind funcția de relație și reproducere. În acest moment avem acest lucru în ordinul 3393. Deci, avem în școală tot ce trebuie, problema adevărată nu este că nu avem legi, ci că nu se face ceea ce ar trebui să se facă”, a spus Daniel Funeriu la DigiFM.

„Ministrul Funeriu are perfectă dreptate cu prevederile ordinului de ministru, însă acum problema a fost ridicată la nivel de lege, legea este mult peste ordinul de ministru. Trebuie găsit un răspuns la legea care este acum în Parlament. Componenta de educație sexuală este extrem de importantă în acest fel, predată echilibrat, adecvat vârstei și de către persoane cu competențe – profesorul de biologie sau cadre medicale”, a adăugat ministrul.

„Va trebui să găsim și un răspuns integrat în nevoia de simplificare a curricumului. Ar putea fi, de exemplu, un modul de educație pentru viață, în care să fie incluse etapizat educație sexuală, educație sanitară, educație de prim ajutor, alimentație rațională, educație juridică, rutieră, financiară. Toate aceste componente nu au un curriculum atât de vast ca să justifice o oră pe săptămână. Modul de educație pentru viață să fie predat pe fiecare componentă de către specialiști poate fi o soluție. Educația sexuală trebuie să se găsească în acel modul, pentru că numărul mamelor de 11-14 ani e greu de comentat”, a mai spus Cîmpeanu.

Politica