miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„Noaptea Muzeelor”, la Craiova. Aproape 6000 de persoane au vizitat secțiile Muzeului Olteniei

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost cu adevărat albă pentru craioveni, dar și pentru străinii aflați în oraș.

A fost organizat mult-așteptatul eveniment de cultură intitulat „Noaptea Muzeelor”, ediția a XVII-a, cu prilejul căruia Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă Craiova au fost deschise până la ora 1:30, intrarea fiind liberă.

Pentru Muzeul Olteniei au optat aproximativ 6000 de oameni, curioși să vadă ce păstrează fiecare secție a instituției. Evenimentul a debutat la ora 18:00, iar vizitele s-au realizat respectând măsurile sanitare anti-COVID impuse.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Sute de copii, adolescenți și adulți s-au adunat să vadă exponatele păstrate de decenii, părăsind muzeul cu informații prețioase pe care le-au acumulat.

Poate că una dintre cele mai îndrăgite secții, în special de copii, a fost cea de Științe ale Naturii. Cei mici nu s-au oprit din a pune întrebări, fiind curioși să afle cât mai multe despre exponatele cu care au luat contact.

„Lumea privită prin ochii copiilor…să atingi mintea unui om cu bogăția patrimoniului cultural este un privilegiu, să îi atingi și inima este, pentru noi, o binecuvântare!

Iată, ce spun copiii despre #SecțiaȘtiințeleNaturii:

<<Mi-a plăcut tot, dar tot: animalele, stelele, soarele și luna, dar mai ales astronautul !>>

<<Că am avut voie să calc pe un pod de sticlă>>

<<Câte animale aveți în muzeul vostru!!!!! Mii! Le-ați prins voi?>>

<<Stelele cum luminează și, mai ales, colții de dinozaur!>>

<<Mi-ar fi plăcut să am și eu acasă un mamut ca cel din muzeu!>> 

<<Noaptea  aveți grijă de animalele din muzeu?>>”, potrivit reprezentanților Muzeului Olteniei.

De o atracție aparte a fost și Secția de Etnografie , acolo unde vizitatorii s-au bucurat de cele trei expoziții pregătite.

„Ce puteți vizita la Secția de Etnografie (Casa Băniei), cel mai important monument de arhitectură medievală şi, deopotrivă, cea mai veche construcţie civilă din Craiova – două expoziţii permanente și o expoziție temporară:

·        Ritmurile vieții – este o expunere care vorbeşte, în primul rând, despre existenţa şi raporturile omului tradiţional cu spaţiul şi timpul. Ritualul nunţii este şi el prezent în expoziţie, însoţit de artefacte religioase dar şi de meşteșuguri tradiţionale specifice Olteniei: olăritul, cojocăritul, ţesutul.

·        Facerea Pâinii –  Expoziţia este de fapt o reprezentare specifică a vechii culturi a grâului din Oltenia. Sunt prezentate, în felul acesta, câteva operaţii specifice ale cultivării grâului exemplificate cu piese de patrimoniu de valoare. Vatra, locul unde se prepară pâinea cea de toate zilele, este si ea prezentă în expoziție.

·        Expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară – aduce în lumina reflectoarelor 200 de ii – obiecte de patrimoniu, dintre care majoritatea cămăși cu altiță provenite în principal din arealul etnografic al Olteniei, dar nu numai căci una dintre piesele spectaculoase aparține zonei Argeșului, fiind vorba despre o cămașă de la sfârșitul sec. XIX – începutul sec. XX, intrată în patrimoniul Secției de Etnografie în anii 1950.

Politica